Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Hypotheekrente Blog2Blog

Hypotheekrente Blog2Blog

Home - Profile - Archives

Is opnieuw opgenomen hypotheek aftrekbaar?

Posted on 12/8/2007 at 01h43 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

In 2005 loste ik mijn hypotheek af helemaal of. Om bepaalde zaken te financieren, zou ik wel weer een hypotheek willen opnemen. Is die aftrekbaar?

Uw huis is nu hypotheek vrij maar u zou om bepaalde zaken te financieren wel weer een hypotheek willen afsluiten. Wanneer u geld leent voor de aankoop, het onderhoud of de verbetering van uw eigen woning dan is de rente hierover aftrekbaar. Wanneer die "bepaalde zaken" waar u over schrijft dus onderhoud of verbetering van uw huis zijn, dan kunt u hiervoor een hypotheek afsluiten en de rente aftrekken. Wanneer u voor een ander doel wilt lenen dan is de rente niet aftrekbaar, ook niet over een paar jaar (tenzij de wet enorm veranderd zou worden, maar dat zie ik niet zo snel gebeuren).

Bron: Overgeld.nl 24 mei 2007

Rente-aftrek en KEW bij mij en partner van verschillende duur?

Posted on 5/8/2007 at 03h28 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

In 2001 had ik een huis met mijn ex-vriend inclusief kapitaalverzekering eigen woning. In 2003 hebben we het huis verkocht en tevens de verzekering afgekocht. In 2004 heb ik een nieuw huis gekocht inclusief een nieuwe kapitaalverzekering eigen woning. Dit huis heb ik in 2006 weer verkocht en de verzekering weer afgekocht.

Tegelijk heb ik met mijn nieuwe vriend een huis gekocht en wederom weer een kapitaalverzekering eigen woning afgesloten. Mijn vriend heeft nooit eerder een eigen woning gehad. We zijn niet getrouwd en geen geregistreerd partnerschap, wel zijn we fiscale partners en hebben we een samenlevingscontract.

Mijn rente is nog voor 24 jaar aftrekbaar, daarentegen is de rente van mijn vriend wel gewoon 30 jaar aftrekbaar. Hoe zit dit nu na 24 jaar? Kan ik gewoon de rente volledig bij hem aftrekken? Of mag ik alleen 50% aftrekken bij hem, aangezien mijn 30 jaar zijn verstreken? En hoe zit het nu met de verzekering? Is er nu 50% van de waarde belast in box 3? De overige 50% valt gewoon onder de vrijstelling van box 1, als zijnde kapitaalverzekering eigen woning?Gezien de korte looptijden van de kapitaalverzekeringen neem ik aan dat de uitkeringen steeds belasting vrij zijn geweest. Je hebt dus alleen te maken met de bijleenregeling vanaf je laatste woning. Daarnaast heb je te maken met de maximale renteaftrek van 30 jaar. Deze is geïndividualiseerd, wat inhoud dat jij inderdaad tot 2031 rente aftrek hebt. Vanaf dat moment vervalt voor jou de renteaftrek, voor jouw vriend loopt dat tot 2034. Vraag blijft alleen of hij vanaf die datum de hele of de halve hypotheek mag opvoeren. Fiscalisten zijn het hier niet 100 % met elkaar eens, maar een veel genoemd argument is dat wanneer er sprake is van een fiscaalpartnerschap (en daar kun je voor kiezen) hij vanaf 2031 de gehele rente (en bijtelling WOZ) voor zijn rekening kan nemen (maar de rente over de helft minimaal!). Op jouw naam kan er vanaf die datum geen renteaftrek geclaimd worden!

Wat betreft de vrijstelling van de kapitaalverzekering eigen woning (KEW). Deze is gemaximeerd tot het bedrag aan eigen woning lening op het moment van uitkering. Als jouw polis in 2034 tot uitkering komt heb jij (fiscaal gezien) geen eigen woning lening meer (deze loopt af in 2031). Gevolg is dus dat jij ook geen vrijstelling meer hebt in je verzekering! De uitkering -/- alle betaalde premies wordt belast in box 1 (dus progressief, max. 52 %!). Een kapitaalverzekering is ook individueel, de regeling wordt individueel toegepast.

Zonder alle details te kennen, trek ik de voorzichtige conclusie dat een KEW met polisduur van 30 jaar voor jou een slecht advies is (geweest). Raadpleeg eventueel een fiscalist.


Bron: Overgeld.nl 1 juni 2007

Postbank verhoogt de hypotheekrente

Posted on 28/7/2007 at 14h58 - 0 Comments - Post Comment - Link

Postbank verhoogt de hypotheekrente

Als gevolg van ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt verhoogt de Postbank met ingang van vrijdag 18 mei de hypotheekrente. Dat heeft het ING-onderdeel woensdag bekendgemaakt in een persbericht.

Het tarief voor de 1- t/m 5-jaars hypotheken en de 15- en 20-jaars hypotheken wordt verhoogd met 0,1%. Met ingang van 18 mei is de rente voor een hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar 5,4%.

Op 3 mei verlaagde de Postbank nog de hypotheekrente voor alle rentevaste perioden met 0,1%.

Bron: De Pers 16 mei 2007

ECB houdt rente op zelfde niveau

Posted on 22/7/2007 at 22h18 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

FRANKFURT - Het belangrijkste rentetarief in de eurozone, de herfinancieringsrente, blijft op 4 procent. Dat heeft de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag bekendgemaakt.

Het besluit komt niet onverwachts. Analisten rekenden erop dat de rente constant zou blijven. Wel verwachten ze een renteverhoging in september en mogelijk een nieuwe verhoging in december.

De economie in de eurozone groeit met een stevige 2,6 procent per jaar en de werkloosheid is historisch laag. Dit zorgt voor een opwaartse druk op de lonen en hierdoor ook op de inflatie. De ECB heeft de inflatie de laatste tien maanden door middel van renteverhogingen onder het gestelde maximum van 2 procent weten te houden, maar gaf eerder aan dat het de ontwikkelingen in de inflatie scherp in de gaten houdt.


Bron: Volkskrant 5 juli 2007

Toetsrente voor maximale hypotheek omhoog

Posted on 16/7/2007 at 19h30 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

De toetsrente voor het bepalen van de maximale hypotheek wordt per 1 juli verhoogd naar van 4,9% naar 5,3%.

De toetsrente is een minimumpercentage rente waar hypotheekverstrekkers vanuit gaan bij het bepalen van de maximale hypotheeksom. Dat is afgesproken in een gedragscode. De toetsrente voorkomt dat leners met een te hoge hypotheek in de problemen komen als de rente op korte temijn stijgt.

Sinds 1 januari jl. wordt de toetsrente ieder kwartaal aangepast. De toetsrente geldt voor alle offertes met een rentevastperiode korter dan 10 jaar. Voor offertes met een rentevastperiode van 10 jaar of langer wordt getoetst op het werkelijke tarief. Door deze aanpassing wordt de leencapaciteit van consumenten verlaagd met 2,5 tot 3 %.


Bron: Overgeld.nl 26 juni 2007

Toetsrente voor maximale hypotheek omhoog

Posted on 14/7/2007 at 17h02 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

De toetsrente voor het bepalen van de maximale hypotheek wordt per 1 juli verhoogd naar van 4,9% naar 5,3%.

De toetsrente is een minimumpercentage rente waar hypotheekverstrekkers vanuit gaan bij het bepalen van de maximale hypotheeksom. Dat is afgesproken in een gedragscode. De toetsrente voorkomt dat leners met een te hoge hypotheek in de problemen komen als de rente op korte temijn stijgt.

Sinds 1 januari jl. wordt de toetsrente ieder kwartaal aangepast. De toetsrente geldt voor alle offertes met een rentevastperiode korter dan 10 jaar. Voor offertes met een rentevastperiode van 10 jaar of langer wordt getoetst op het werkelijke tarief. Door deze aanpassing wordt de leencapaciteit van consumenten verlaagd met 2,5 tot 3 %.


Bron: Overgeld.nl 26 juni 2007

Online hypotheektestjes: nuttig?

Posted on 10/7/2007 at 19h29 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

Op Internet staan tegenwoordig heel wat testjes, waarmee u uw hypotheek kunt laten ´doorlichten’. Ze worden aangeboden door banken en adviesketens, die u uiteraard een onafhankelijke advies beloven, dat u nergens toe verplicht. Maar is het echt mogelijk om een volwaardig hypotheekadvies te vinden op internet?

Tijd voor een onderzoek. We starten de zoektocht door ‘hypotheek’ en ‘hypotheekadvies’ in te voeren in de zoekmachines. Al snel hadden we meer dan 6 miljoen hits. Dan toch maar een andere aanpak.

Grote banken

De eerste sites die we bezocht hebben zijn die van de grote banken. De informatie die we kunnen vinden is beperkt. We komen niet verder dan een hypotheeklastenberekening op basis van door ons zelf te kiezen uitgangspunten. Ook kunnen we regelmatig testen wat voor ons (blijkbaar) de meest geschikte hypotheekvorm is. Dat je met grote stappen snel thuis kunt zijn, laat de SNS Bank zien. Volgens die bank is bijvoorbeeld een annuïteiten hypotheek alleen maar geschikt is voor 65-plussers.

Bij de Postbank kunnen een HPK (een woordspeling op de APK) laten uitvoeren, maar de teleurstelling is groot als blijkt dat de HPK niet meer is dan een invulformulier voor het maken van een afspraak met hun hypotheekadviseur. Daarvoor zit nog wel een check of de HPK nodig is, maar die is zeer globaal. Hij kent slecht 16 mogelijke antwoorden, waarvan er 12 leiden tot het advies een HPK te nemen.

De Rabobank bood ons ook nog de mogelijkheid om te kijken of onze hypotheek(offerte) wel ‘proof’ is. We worden bang gemaakt voor zaken die mogelijk niet in onze hypotheekofferte zijn opgenomen, maar die wel belangrijk zijn. Opvallend hierbij is dat bepaalde ‘gevaarlijke’ zaken (voorzien van een rood stoplicht), zoals bij vragen over de aflossingsvrije hypotheek en de fiscale consequenties, in hun eigen online hypotheektest ook niet aan bod komen. Zo werd in de berekening geen rekening gehouden met de gevolgen van de bijleenregeling!

Landelijke adviesketens

Dan maar eens op bezoek bij de landelijke adviesketens. Deze partijen bieden allemaal berekeningsmodules aan waar we vrijblijvend kunnen rekenen. Ondanks dat het aanbod van geldverstrekkers bij al deze ketens nagenoeg gelijk is, is de uitkomst van de maximale hypotheekberekening behoorlijk verschillend. Een aantal ketens, zoals Hypotheekshop en Hypotheek & Zo, houden zich keurig aan de gedragscode voor maximale hypotheken Maar andere ketens laten graag zien wat de maximale verstrekking kan zijn bij het opgegeven inkomen. Ongetwijfeld hopen ze klanten hiermee te overtuigen van hun kunnen.

De hypotheeklastenberekeningen die we kunnen maken, zijn overigens alle gebaseerd op minimale uitgangspunten en zijn eigenlijk te summier om hierop een hypotheekkeuze te maken. Voor een goede berekening wordt u uiteindelijk verwezen naar de hypotheekadviseur.

Tussenpersonen

De websites aangeboden door tussenpersonen bieden een grote ratjetoe aan hypotheekzaken, maar de meest voorkomende onderwerpen zijn een overzicht van aangeboden hypotheekrentes en de uitleg van de verschillende hypotheekvormen. Via sommige sites kunnen ook ‘echte’ offertes opstellen, maar wanneer deze worden doorgelezen, dan blijkt dit niet meer te zijn dan een geheel vrijblijvende aanbieding die nog moeten worden opgevolgd door een echte aanbieding.

Diverse sites bieden u ook de mogelijkheid om te testen of u via die tussenpersoon niet een betere aanbieding/hypotheek kunt krijgen dan dat u nu heeft. De uitkomst zal u niet verbazen. Hoe we ook de test invullen, nagenoeg altijd is de uitkomst dat ze ons een (veel) beter aanbod kunnen doen, zelfs als we haast onmogelijke zaken invoeren.

Ook troffen we veel verouderde en onjuiste informatie aan, maar het is de vraag of u dat ook herkent. Zo konden we bijvoorbeeld nog een offerte verkrijgen van Bouwfonds Hypotheken, terwijl dit bedrijf geen hypotheken meer aanbiedt. En na vijftig maal gegarandeerd de laagste rente aangeboden te hebben gekregen, en even zovaak gegarandeerd de laagste maandlasten, hebben we de handdoek in de ring gegooid. Een goede keuze is niet te maken.

Conclusie

Als u ervan uit gaat dat een hypotheek niet meer is dan een zak met geld, dat fiscale en juridische aspecten geen rol spelen, en als u ook geen behoefte heeft aan een adviseur die u inzicht geeft in uw financiële situatie, dan kunt u via internet best uw hypotheek regelen.

Het is alleen moeilijk in te schatten of de informatie actueel en correct is, of de aanbieder betrouwbaar is en of er geen adders onder het gras zitten. In de berekeningen wordt in de meeste gevallen slecht rekening gehouden met de fiscale en juridische consequenties, terwijl dat de belangrijkste pijlers zijn van een goede en betaalbare hypotheek.

Waarschijnlijk zijn er ook hele goede sites, maar voor de consument is het moeilijk vast te stellen of de site die hij voor zijn neus heeft nu goed of juist slecht is. Voor alle berekeningen en tests geldt dat ze werken of basis van hele globale gegevens en daarom alleen hele globale uitkomsten geven. Als hypotheekadvies zijn ze daarom niet zo nuttig.

In de uren dat u op allerlei sites zoekt en formulieren invult, kunt u net zo goed een persoonlijke afspraak hebben met een Erkend Hypotheekadviseur. De meeste internetpagina’s eindigden uiteindelijk ook in een afspraakformulier.


Bron: Overgeld.nl 26 juni 2007

ECB hint op renteverhoging in juni

Posted on 30/6/2007 at 23h08 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

DUBLIN - De Europese Centrale Bank (ECB) gaat waarschijnlijk in juni de rente verhogen. Dat blijkt uit een opmerking van ECB-president Jean-Claude Trichet donderdag.

Trichet zei dat de bank ‘zeer waakzaam’ moet zijn ten opzichte van de inflatierisico's in de eurozone. De financiële markten beschouwen deze bewoordingen als een signaal dat de rente omhooggaat.

Trichet maakte zijn opmerking na afloop van een ECB-vergadering in Dublin. De centrale bank besloot daar de rente voorlopig op 3,75 procent te houden.

Olieprijzen
Analisten hielden al rekening met een renteverhoging in juni. Er is opwaartse druk op de inflatie door het hoge niveau van de olieprijzen. De bank streeft naar een inflatie van tegen de 2 procent. Nu is dat het geval, maar zeker door de gestegen olieprijzen zou het percentage op kunnen lopen.

Ook zou de ECB zijn rentetarief meer in lijn willen brengen met dat in de Verenigde Staten. Daar staat het belangrijkste tarief op 5,25 procent. De Amerikaanse centrale banken besloten woensdag daar voorlopig niet aan te tornen. Analisten houden eerder rekening met een verlaging van de rente in de VS, omdat de economie daar behoorlijk afkoelt.

Eurozone
De herfinancieringsrente is de rente die centrale banken in rekening brengen aan commerciële banken. Sinds eind 2005 is de rente al zeven keer verhoogd. Trichet hield zich donderdag op de vlakte over het rentebeleid na juni.

De ECB laat zich in zijn rentebesluiten vooral leiden door de ontwikkeling van de inflatie in de eurozone. Ook de economische ontwikkeling in de eurozone is van invloed op de rentebesluiten. Momenteel gaat het de regio voor de wind. De Europese Commissie heeft net haar groeiverwachting voor dit jaar en 2008 naar boven bijgesteld.


Bron: Volkskrant 10 mei 2007

Toetsrente voor maximale hypotheek omhoog

Posted on 29/6/2007 at 19h29 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

De toetsrente voor het bepalen van de maximale hypotheek wordt per 1 juli verhoogd naar van 4,9% naar 5,3%.

De toetsrente is een minimumpercentage rente waar hypotheekverstrekkers vanuit gaan bij het bepalen van de maximale hypotheeksom. Dat is afgesproken in een gedragscode. De toetsrente voorkomt dat leners met een te hoge hypotheek in de problemen komen als de rente op korte temijn stijgt.

Sinds 1 januari jl. wordt de toetsrente ieder kwartaal aangepast. De toetsrente geldt voor alle offertes met een rentevastperiode korter dan 10 jaar. Voor offertes met een rentevastperiode van 10 jaar of langer wordt getoetst op het werkelijke tarief. Door deze aanpassing wordt de leencapaciteit van consumenten verlaagd met 2,5 tot 3 %.


Bron: Overgeld.nl 26 juni 2007

Banken verhogen hypotheekrente

Posted on 23/6/2007 at 22h32 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

AMSTERDAM - Enkele grote Nederlandse banken hebben de afgelopen week de hypotheekrentetarieven verhoogd. Het gaat om verhogingen van 0,1 tot 0,2 procent, afhankelijk van de renteperiode.

Ze reageren ermee op ,,ontwikkelingen op de rente- en kapitaalmarkt'', zo meldden SNS Bank, ING Bank en ABN Amro. De aanleiding voor de verhogingen is de renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB) met een kwart procentpunt afgelopen woensdag, zo zei een zegsman van Vereniging Eigen Huis (VEH). ,,Als deze basisrente op de kapitaalmarkt stijgt, gaan de banken daarin mee.''
Consumenten die een hypotheek hebben op basis van een variabele rente, kunnen hogere maandlasten tegemoet zien. Starters op de woningmarkt zijn erdoor duurder uit.

Concurrentie
Maar historisch gezien is het renteniveau nog steeds laag, constateert de VEH. Daarin speelt de hevige concurrentie tussen banken op de hypotheekmarkt een rol. De belangenclub raadt mensen dan ook aan een hypotheek af te sluiten met een wat langere looptijd van tien of vijftien jaar.
De hogere rente zal een bescheiden effect hebben op de huizenmarkt in Nederland, verwacht de VEH. ,,De prijsstijgingen zullen wat afvlakken, maar dalen zullen ze niet. Daarvoor is de huizenmarkt in Nederland te krap'', aldus de woordvoerder.

Bron: Algemeen Dagblad 8 juni 2007

Rente in eurozone naar hoogste niveau in 6 jaar

Posted on 18/6/2007 at 15h22 - 0 Comments - Post Comment - Link

FRANKFURT - Het belangrijkste rentetarief in de eurozone wordt met een kwart procentpunt verhoogd tot 4 procent, het hoogste niveau in zes jaar. Dit maakte de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag bekend. De renteverhoging komt niet als een verrassing voor de financiële markten.

Een maand geleden zei ECB-president Jean-Claude Trichet dat de bank ‘zeer waakzaam’ moest zijn voor de inflatierisico's in de eurozone. Deze woorden werden algemeen geïnterpreteerd als een voorgenomen renteverhoging een maand later.

Vorige week uitte Axel Weber, bestuurslid van de ECB en president van de Duitse Bundesbank, in de Britse zakenkrant Financial Times kritiek op het gebruik van dit soort ‘code-taal’. Hij gaf aan dat de communicatiestrategie van de ECB geëvalueerd zal worden zodra de huidige cyclus van renteverhogingen eindigt.

Waarschijnlijk meer verhogingen
Vooralsnog lijkt het er niet op dat dit de laatste renteverhoging was. Sinds eind 2005 verhoogde de ECB het rentetarief acht keer. Analisten rekenen erop dat de herfinancieringsrente dit jaar nog verder zal worden opgeschroefd tot minstens 4,25 procent, vanwege waarschuwingen over inflatierisico's van beleidsmakers bij de centrale bank. De herfinancieringsrente is de rente die centrale banken in rekening brengen aan commerciële banken.

De ECB laat zich in zijn rentebesluiten vooral leiden door de ontwikkeling van de inflatie in de eurozone. De bank streeft naar een inflatie van tegen de 2 procent. Deze bedraagt nu 1,9 procent. In maart verwachtte de ECB dat de inflatie dit jaar gemiddeld 1,8 procent zou bedragen en volgend jaar 1,9 procent. Analisten verwachten dat de centrale bank de inflatieverwachtingen opschroeft, vanwege gestegen olieprijzen.

Onzekerheid
Behalve op de inflatie, let de bank ook op de ontwikkeling van de economie in de eurozone. Momenteel gaat het de regio voor de wind. De werkloosheid is op het laagste niveau sinds de invoering van de euro en het vertrouwen in de economie is van alle kanten groot.

Wel is er sprake van onzekerheid over een aantal ontwikkelingen binnen de internationale economie, zoals problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt en de Chinese aandelenmarkten. Aangezien een verhoging van de rente een remmend effect heeft op de economische groei, houdt de ECB ook deze ontwikkelingen scherp in de gaten.


Bron: Volkskrant 6 juni 2007

Nieuwe ronde verhogingen van hypotheekrente

Posted on 11/6/2007 at 03h13 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

AMSTERDAM - Diverse hypotheekverstrekkers hebben hun rentetarieven weer naar boven bijgesteld. De tarieven gaan omhoog omdat er op de kapitaalmarkt meer vraag naar geld is.

Aegon maakte donderdag bekend dat alle hypotheken met variabele rentetarieven met 0,15 procent worden verhoogd en de vaste rentetarieven met 0,1 procent. Daarmee komt het tarief voor de populaire hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar op 5,1 procent. Het gaat om een combinatie met een Nationale Hypotheek Garantie.
Woensdag lieten ING en ABN Amro al weten dat de rentetarieven omhoog gaan met percentages variërend tussen de 0,1 en 0,2 procent. Ook bij de Postbank zijn de tarieven verhoogd.


Historisch gezien is de rente overigens nog steeds erg laag. In het begin van de jaren tachtig betaalde een consument al snel 10 tot 12 procent.


Op de beursvloer wordt het geld onder meer duurder, omdat bedrijven en particulieren meer lenen voor het uitbreiden van bedrijven of het kopen van producten.


De Nederlandse en Europese economieën draaien immers op volle toeren, waardoor er ruimte is om te investeren. In de eerste drie maanden van dit jaar draaide de Europese economie beter dan verwacht, terwijl de gewone consument sinds vorig jaar meer vertrouwen heeft in de toekomst en dus weer meer durft te besteden.


Bijna een jaar geleden werd er voor een gemiddelde tienjarige hypotheeklening in ons land 4,64 procent rente betaald. In de maanden erna zakte het percentage naar een laagste punt van 4,39 (op 5 december 2006). Kort erna sloeg het sentiment om, mede door het aantrekken van de economische groei in Europa.


Ook het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), om het kortlopende rentetarief voortdurend te verhogen wegens ongerustheid over de inflatie, speelt een rol.


Weliswaar is de inflatie op zich laag, maar de ECB zal volgens verscheidene analisten haar banktarief nog wel enige tijd verhogen. De centrale bank is vooral bang voor het uit de hand lopen van de inflatie. De hoeveelheid geld in omloop is momenteel namelijk enorm hoog.

Bron: Algemeen Dagblad 24 mei 2007

Hypotheekrente nu lang vastzetten lijkt aantrekkelijk... - Rente-uitverkoop, meer zekerheid voor hetzelfde geld?

Posted on 9/6/2007 at 16h07 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

De rente is aan het stijgen! Economisch gezien was dit te verwachten, maar wat op dit moment opvallend is, is dat er bijna geen verschil meer bestaat tussen de variabele rente en overige rentelooptijden. Banken spelen hierop in door u “te verleiden” met acties als: “10 jaar vast voor de prijs van 2 jaar vast”, of “20 jaar voor de prijs van 10 jaar”. Bij deze aanbiedingen worden zelfs termen als uitverkoop en sale vermeld.

Op het eerste gezicht lijkt het aanbod best interessant. Normaal gesproken is een 20-jaars vaste rente duurder dan een 10-jaars, terwijl de rente voor beide renteperiodes op dit moment even hoog is. U lijkt dus wel gek als u daar geen gebruik van maakt, want u krijgt immers meer zekerheid voor hetzelfde geld!

Laten we eens terug gaan in de tijd. Eind 2000 hadden we te maken met een soortelijke situatie als nu. Ook toen hadden we te maken met een periode met rentestijgingen en was het verschil tussen een variabele rente en overige looptijden ook erg klein. Met soortgelijke acties als nu werden toen ook mensen aangemoedigd om een hypotheek af te sluiten met een lange rentelooptijd. De gemaakte kosten in geval van oversluiten werden voor lief genomen, want u kreeg immers meer zekerheid voor hetzelfde geld!

Vanaf 2001 ging de hypotheekrente vervolgens weer omlaag. Als gevolg hiervan kregen veel mensen “spijt” van hun keuze, want een hypotheek met een variabele rente was toch veel goedkoper dan zo’n “zekere” hypotheek. Massaal werden de hypotheken weer overgesloten naar een nieuwe hypotheek met een korte rente. Alleen kreeg men ineens te maken met boeterente.

Zodra een renteperiode voortijdig wordt beëindigd leidt namelijk tot een renteverlies voor de bank. De contante waarde van dit verlies, boeterente genaamd, moet u ineens aan de bank betalen. In feite betaalt u dus alsnog de hoge rente, maar dan in één keer. De banken vinden het geweldig, ze krijgen namelijk in één keer (en dus zonder risico!) de gehele rente waar ze anders nog jaren op hadden moeten wachten!

De hoogte van de boete is afhankelijk van het renteverschil tussen de betaalde en actuele rente berekend over de resterende looptijd van uw rente. Des te langer de resterende periode nog is, des te hoger de boete.

Ondanks de, soms torenhoge, boete die men moest betalen, maakte bijna niemand zich hier druk over. De boetes konden “gewoon” worden meegeleend in de nieuwe hypotheek en de nadruk lag op de nieuwe lagere maandlast, gebaseerd op de korte rente.

Sinds 2006 hebben we echter weer te maken met een oplopende rente. Met als gevolg dat de lage maandlast van toen inmiddels flink is opgelopen. De oplossing voor dit probleem is om de rente vast te zetten, voor een langere periode. En dat is mooi, want u krijgt op dit moment de “kans” om de hypotheek wel 20 jaar vast te zetten tegen dezelfde rente als die u nu betaalt. Misschien moet u wat kosten betalen, maar u krijgt dan wel meer zekerheid voor hetzelfde geld!

Helaas is de ontwikkeling van de rente is niet te voorspellen, maar wat als de hypotheekrente weer gaat dalen of u wilt uw hypotheek aanpassen? U zult dan te maken kunnen krijgen met boetes die nog hoger zullen zijn dan een aantal jaren geleden. En het alternatief? U blijft gewoon gebonden aan uw bank.

Voorbeeldberekening boeterente
U heeft uw rente destijds voor 10 jaar vast gezet tegen 6%. We zijn nu 4 jaar later en uw wil uw hypotheek van €200.000 gaan oversluiten. Op dit moment bedraagt de rente voor 10 jaar 5% en 6 jaar vast bedraagt 4,8%.

De boete wordt als volgt bepaald:
 1. Nog resterende periode van de rente: 6 jaar
 2. Rente behorende bij 6 jaar vast: 4,8 %
 3. Renteverschil: 6 % -/- 4,8 % = 1,2 % per jaar
 4. Totaal renteverlies: 6 x 1,2 % = 7,2 %
Omdat u de rente nu in 1 keer betaalt in plaats van over de komende 6 jaar, wordt het tijdsvoordeel met u verrekend. De boete zou dan uitkomen op: ± €12.500,-

Bron: Overgeld.nl 9 mei 2007

Rente in eurozone naar hoogste niveau in 6 jaar

Posted on 8/6/2007 at 03h22 - 0 Comments - Post Comment - Link

FRANKFURT - Het belangrijkste rentetarief in de eurozone wordt met een kwart procentpunt verhoogd tot 4 procent, het hoogste niveau in zes jaar. Dit maakte de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag bekend. De renteverhoging komt niet als een verrassing voor de financiële markten.

Een maand geleden zei ECB-president Jean-Claude Trichet dat de bank ‘zeer waakzaam’ moest zijn voor de inflatierisico's in de eurozone. Deze woorden werden algemeen geïnterpreteerd als een voorgenomen renteverhoging een maand later.

Vorige week uitte Axel Weber, bestuurslid van de ECB en president van de Duitse Bundesbank, in de Britse zakenkrant Financial Times kritiek op het gebruik van dit soort ‘code-taal’. Hij gaf aan dat de communicatiestrategie van de ECB geëvalueerd zal worden zodra de huidige cyclus van renteverhogingen eindigt.

Waarschijnlijk meer verhogingen
Vooralsnog lijkt het er niet op dat dit de laatste renteverhoging was. Sinds eind 2005 verhoogde de ECB het rentetarief acht keer. Analisten rekenen erop dat de herfinancieringsrente dit jaar nog verder zal worden opgeschroefd tot minstens 4,25 procent, vanwege waarschuwingen over inflatierisico's van beleidsmakers bij de centrale bank. De herfinancieringsrente is de rente die centrale banken in rekening brengen aan commerciële banken.

De ECB laat zich in zijn rentebesluiten vooral leiden door de ontwikkeling van de inflatie in de eurozone. De bank streeft naar een inflatie van tegen de 2 procent. Deze bedraagt nu 1,9 procent. In maart verwachtte de ECB dat de inflatie dit jaar gemiddeld 1,8 procent zou bedragen en volgend jaar 1,9 procent. Analisten verwachten dat de centrale bank de inflatieverwachtingen opschroeft, vanwege gestegen olieprijzen.

Onzekerheid
Behalve op de inflatie, let de bank ook op de ontwikkeling van de economie in de eurozone. Momenteel gaat het de regio voor de wind. De werkloosheid is op het laagste niveau sinds de invoering van de euro en het vertrouwen in de economie is van alle kanten groot.

Wel is er sprake van onzekerheid over een aantal ontwikkelingen binnen de internationale economie, zoals problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt en de Chinese aandelenmarkten. Aangezien een verhoging van de rente een remmend effect heeft op de economische groei, houdt de ECB ook deze ontwikkelingen scherp in de gaten.


Bron: Volkskrant 6 juni 2007

 


Nieuwe ronde verhogingen van hypotheekrente

Posted on 3/6/2007 at 16h06 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

AMSTERDAM - Diverse hypotheekverstrekkers hebben hun rentetarieven weer naar boven bijgesteld. De tarieven gaan omhoog omdat er op de kapitaalmarkt meer vraag naar geld is.

Aegon maakte donderdag bekend dat alle hypotheken met variabele rentetarieven met 0,15 procent worden verhoogd en de vaste rentetarieven met 0,1 procent. Daarmee komt het tarief voor de populaire hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar op 5,1 procent. Het gaat om een combinatie met een Nationale Hypotheek Garantie.
Woensdag lieten ING en ABN Amro al weten dat de rentetarieven omhoog gaan met percentages variërend tussen de 0,1 en 0,2 procent. Ook bij de Postbank zijn de tarieven verhoogd.


Historisch gezien is de rente overigens nog steeds erg laag. In het begin van de jaren tachtig betaalde een consument al snel 10 tot 12 procent.


Op de beursvloer wordt het geld onder meer duurder, omdat bedrijven en particulieren meer lenen voor het uitbreiden van bedrijven of het kopen van producten.


De Nederlandse en Europese economieën draaien immers op volle toeren, waardoor er ruimte is om te investeren. In de eerste drie maanden van dit jaar draaide de Europese economie beter dan verwacht, terwijl de gewone consument sinds vorig jaar meer vertrouwen heeft in de toekomst en dus weer meer durft te besteden.


Bijna een jaar geleden werd er voor een gemiddelde tienjarige hypotheeklening in ons land 4,64 procent rente betaald. In de maanden erna zakte het percentage naar een laagste punt van 4,39 (op 5 december 2006). Kort erna sloeg het sentiment om, mede door het aantrekken van de economische groei in Europa.


Ook het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), om het kortlopende rentetarief voortdurend te verhogen wegens ongerustheid over de inflatie, speelt een rol.


Weliswaar is de inflatie op zich laag, maar de ECB zal volgens verscheidene analisten haar banktarief nog wel enige tijd verhogen. De centrale bank is vooral bang voor het uit de hand lopen van de inflatie. De hoeveelheid geld in omloop is momenteel namelijk enorm hoog.

Bron: Algemeen Dagblad 24 mei 2007

ECB hint op renteverhoging in juni

Posted on 29/5/2007 at 21h31 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

DUBLIN - De Europese Centrale Bank (ECB) gaat waarschijnlijk in juni de rente verhogen. Dat blijkt uit een opmerking van ECB-president Jean-Claude Trichet donderdag.

Trichet zei dat de bank ‘zeer waakzaam’ moet zijn ten opzichte van de inflatierisico's in de eurozone. De financiële markten beschouwen deze bewoordingen als een signaal dat de rente omhooggaat.

Trichet maakte zijn opmerking na afloop van een ECB-vergadering in Dublin. De centrale bank besloot daar de rente voorlopig op 3,75 procent te houden.

Olieprijzen
Analisten hielden al rekening met een renteverhoging in juni. Er is opwaartse druk op de inflatie door het hoge niveau van de olieprijzen. De bank streeft naar een inflatie van tegen de 2 procent. Nu is dat het geval, maar zeker door de gestegen olieprijzen zou het percentage op kunnen lopen.

Ook zou de ECB zijn rentetarief meer in lijn willen brengen met dat in de Verenigde Staten. Daar staat het belangrijkste tarief op 5,25 procent. De Amerikaanse centrale banken besloten woensdag daar voorlopig niet aan te tornen. Analisten houden eerder rekening met een verlaging van de rente in de VS, omdat de economie daar behoorlijk afkoelt.

Eurozone
De herfinancieringsrente is de rente die centrale banken in rekening brengen aan commerciële banken. Sinds eind 2005 is de rente al zeven keer verhoogd. Trichet hield zich donderdag op de vlakte over het rentebeleid na juni.

De ECB laat zich in zijn rentebesluiten vooral leiden door de ontwikkeling van de inflatie in de eurozone. Ook de economische ontwikkeling in de eurozone is van invloed op de rentebesluiten. Momenteel gaat het de regio voor de wind. De Europese Commissie heeft net haar groeiverwachting voor dit jaar en 2008 naar boven bijgesteld.


Bron: Volkskrant 10 mei 2007

Woningprijzen blijven stijgen door lage rente

Posted on 17/5/2007 at 16h20 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

Twintig jaar de rente vast voor de rentevoet die normaal geldt voor vijf jaar vast. Minder afsluitprovisie en tegemoetkoming notariskosten; de hypotheekbanken vallen over elkaar heen met verlokkende aanbiedingen. Het meest verlokkende is echter dat het verschil tussen de lange rente hooguit 0,3 à 0,4% is, een verschil dat vaak ook nog deels wordt weggepoetst door de aanbiedingen.

Al bijna een jaar is het rentebeeld in euroland net zo vlak als ons polderlandje. De tarieven voor kort, middellang en lange termijn ontlopen elkaar nauwelijks doordat het aanbod van kapitaal vrijwel onbegrensd lijkt. Vanaf eind 2005, toen de rente op het dieptepunt zat, hebben veel mensen van de gelegenheid gebruikgemaakt hun hypotheken over te sluiten. Inmiddels is de rente wel wat gestegen, maar men kan zijn woonlasten nog altijd redelijk goedkoop voor lange tijd fixeren. Dat is een aardige bijkomstigheid in het EUland met de hoogste hypotheekschulden. Nederlanders hebben die schuldenberg gebouwd op een combinatie van de aftrekbaarheid en de uit de pan gerezen huizenprijzen door de krapte op de woningmarkt.

Aangezien de meeste hypotheken tegenwoordig ’mee verhuizen’ mogen we stellen dat die Nederlandse huizenmarkt de komende decennia zal worden ondersteund door een ruim aanbod van goedkoop geld, de meeste huizenbezitters blijven hun huis goedkoop financieren ook als ze verhuizen naar een volgende koopwoning. Doordat de vraag hoog blijft en de financiering relatief goedkoop, kunnen we dan ook niet anders concluderen dan dat de huizenprijzen door zullen blijven stijgen. Er wordt voorlopig aan geen enkele voorwaarde voldaan die ertoe kan leiden dat de druk van de ketel gaat. Het Economisch Bureau van de Postbank bijvoorbeeld rekent dit jaar op een prijsstijging van 5%.

De vraag naar koopwoningen blijft toenemen.

Vooral een betaalbare eengezinswoning is in trek, en niet alleen bij gezinnen of mensen buiten de grote stad. Ook alleenstaanden en mensen in herstructureringswijken gaan in toenemende mate voor een huis met een tuintje.

Het eigen woningbezit groeit dan ook langzaam maar gestaag tot een aandeel nu van 55,8%. In de vier grote steden is dat een stuk minder, maar ook daar is sprake van een inhaalslag. Door de groei van het aantal huishoudens blijft er veel behoefte aan nieuwbouw. Tot 2015 zijn er 330.000 huurwoningen en 400.000 extra koopwoningen nodig. Met een jaarlijks te realiseren aantal van 80.000 koopwoningen per jaar blijft de krapte op de koopmarkt nog wel tien jaar voortbestaan en dus blijven de prijzen hoog.

Een uiterst vervelende zaak voor starters, maar voor hen is er één lichtpuntje. Door de demografische ontwikkeling komen er minder jongeren en dus minder starters en door de grotere vraag naar koopwoningen is de krapte op de huurmarkt eindelijk afgenomen.

Bron: Overgeld.nl 16 april 2007

Eindelijk openheid over woekerpolissen

Posted on 14/5/2007 at 23h56 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

Verzekeraars zijn verplicht vanaf 1 juli direct een overzicht van de restwaarde en nog te maken kosten te presenteren aan slachtoffers van de woekerpolis-affaire, wanneer zij hun beleggingspolis tussentijds willen opzeggen. Het Verbond van Verzekeraars legt dat op aan alle assuradeurs voor huidige en nieuwe klanten. Daarmee reageren de verzekeraars op grote kritiek over de verhulde kosten van ’woekerpolissen’.

„Het tussentijds afkopen van een dertigjarige polis is meestal zo extreem onvoordelig”, erkent Richard Weurding, directeur van de brancheorganisatie, „dat moeten klanten die het nu overwegen zo snel mogelijk weten.”

Eerder beloofden verzekeraars namelijk iedereen vanaf 2008 inzicht te bieden in kosten en provisies voor alle 6,5 miljoen beleggingspolissen. Weurding: „Dat gaat lukken.”

Deze brancheorganisatie eist, na de onthulling in deze krant over dure en ondoorzichtige beleggingsverzekeringen (’woekerpolissen’), van al haar leden dat verzekeraars huidige en nieuwe klanten jaarlijks beter informeren. Klanten krijgen een uitgesplitst overzicht met hun inleg in aandelenbeleggingen, de kosten, provisies, premie, het voorgespiegelde rendement, evenals de jaarlijkse en de eindopbrengst.

Consumententest
Een panel met consumenten beoordeelt binnenkort eerst nog of dit uitgesplitste overzicht wel begrijpelijk genoeg is, een eis van de Consumentenbond. De Consumentenbond vroeg onlangs voor alle verzekerden per direct volledig inzicht in kosten. „Vanwege de aanpassing van alle software voor ruim duizend soorten producten kan het bij veel verzekeraars niet sneller gaan dan vanaf 1 januari”, reageert Weurding. „Maar eerder mag.” Nationale Nederlanden biedt dat overzicht al op verzoek aan, Delta Lloyd volgt. Andere grote verzekeraars houden 1 januari aan.

Toezichthouder AFM constateerde vorig jaar dat bij onderzochte polissen door aftrek van kosten en provisies de belegging nauwelijks of geen rendement biedt. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond berekende dat 40% aan premies en kosten van de inleg afgaat, slechts met 60% wordt belegd.

Middels standaardvoorbeelden voor alle verzekeraars zegt de branche nu tegemoet te komen aan adviezen van de commissie De Ruiter, die concludeerde dat beleggingspolissen consumenten onvoldoende inzicht bieden in hun risico’s.

Oud-Ombudsman De Ruiter schetste als koerswijziging drie nieuwe standaardmodellen. Daarmee zouden verzekeraars klanten voldoende inzage kunnen geven in wat hun maandelijkse lasten en risico’s zijn, en welk deel van hun inleg wordt belegd.

Het Verbond ontwerpt nu, voortbordurend op De Ruiter, vijf dwingende voorbeelden. Deze pasvormen geven „een minimum set” aan informatie voor de consument die zich oriënteert, gegevens per product en een jaarlijks overzicht van kosten en resultaten. Voor de tussentijdse afkoop van een polis – bijvoorbeeld om een andere beleggingshypotheek af te sluiten – en de zogeheten spaarkassen-producten zijn er nu ook verplichte werkwijzen om consumenten enig licht in het donker te bieden.

Weurding: „We maken nu echt werk van de adviezen, ze worden bindend. Dit is een basis, verzekeraars kunnen altijd meer informatie geven.”

De verzekeraars hebben grote haast met de mega-operatie voor de miljoenen polissen, vooral vanwege de imagoschade en omzetverliezen. Het Verbond verwacht dat de AFM de verzekeraars nu volgt in de vijf geboden voor meer transparantie. „Anders moeten we de modellen later op punten van kritiek aanpassen. Dat risico nemen we. Maar we moeten door.” De verzekeraars willen vervolgens ook provisies van aangesloten adviseurs, de tussenpersonen, voor klanten eerder openbaar maken.

Consumenten zien dan wat de tussenpersoon per polis verdient. Afspraak was om dat per 1 januari 2009 te doen. Weurding: „Gezien alle onrust onder consumenten kunnen we dit niet nog een paar jaar laten voortslepen.”

Bron: Overgeld.nl 19 april 2007

Hypotheek verstrekken aan dochter?

Posted on 7/5/2007 at 23h55 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

Ik wil mijn dochter geld lenen en dit als hypotheek met haar regelen voor de aankoop van een huis. Zij kan dan de rente die ze mij betaalt aftrekken en verkleint daarmee de overwaarde van het huis bij eventuele verkoop. Moet ik dit met een notaris regelen of kunnen zij en ik dit schriftelijk overeenkomen?

De lening aan uw dochter kunt u onderhands regelen. Wel een leenovereenkomst maken en bij de overboeking vermelden dat het gaat om een lening voor de aankoop van de woning. Uw dochter moet ook daadwerkelijk de rente aan u betalen. Uiteraard staat het u vrij om de rente dan weer aan haar te schenken.

Bron: Overgeld.nl 26 maart 2007

Oversluiten hypotheek leidt in toekomst tot financieel drama - 'Kapitaalverzekering Eigen Woning wordt minstens zo erg als de woekerpolissen'

Posted on 3/5/2007 at 04h50 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

Veel woningbezitters die recent hun nieuwe hypotheek met een kapitaalverzekering hebben afgedekt, moeten over ruim twintig jaar fors gaan bijbetalen. Financieel adviseurs waarschuwen voor de verbloemde gevolgen van de zogeheten 'kapitaalverzekering eigen woning’.

„Dit wordt minstens zo’n drama als met de woekerpolissen”, zegt belastingadviseur Jos Koets. „Maar omdat deze verzekering complex is, ontgaat mensen dat ze straks veel meer gaan betalen. De politiek noemt dit een klein probleem, en nog te ver weg. Tussenpersonen blijven de polissen verkopen, omdat de problemen zich toch pas over twintig jaar voordoen. Ze zouden klanten moeten waarschuwen dat de fiscus langs komt.”

Veel huizenbezitters die hun hypotheek hebben overgesloten, zitten al aan hogere kosten vast, zonder dat zij dit beseffen. Woningeigenaren hebben afgelopen jaren hun hypotheek tegen een lagere premie opnieuw afgesloten. Wat een aantal tussenpersonen dan onvermeld laat, is dat hun hypotheekrenteaftrek bij oversluiten niet langer voor dertig jaar geldt, constateert Koets, auteur van ’Woekerpolis en hypotheekdrama’.

Gerekend vanaf 2001 mag de hypotheekrenteaftrek maximaal dertig jaar doorlopen. Wordt een hypotheek in 2007 overgesloten, dan betekent dit dat nog 24 jaar aan renteaftrek resteert. Indien de polis later uitkeert, moet de huiseigenaar afrekenen met de fiscus, terwijl hij uitging van een onbelaste uitkering.

Bovendien wordt de jaarlijkse kapitaaluitkering – nodig voor de maandelijkse aflossing – in die laatste jaren belast. „Dat betekent dat de kosten voor huizenbezitters jaarlijks met duizenden euro’s stijgen”, stellen de critici.

Bij nieuwe hypotheken, voor starters, geldt overigens gewoon een looptijd van bijvoorbeeld dertig jaar.

Ook de Consumentenbond en de vergelijker/tussenpersoon Independer.nl waarschuwen bij het oversluiten van hypotheken voor de verborgen consequenties van deze kapitaalverzekering eigen woning. „En er zijn genoeg alternatieven, zoals een spaarrekening, tegen lagere kosten met dezelfde opbrengsten”, zegt Barbara den Uijl van de Consumentenbond.

„Maar omdat de provisies voor adviseurs verleidelijk hoog zijn, worden ze nog steeds verkocht”, zegt Edmond Hilhorst, directeur van Independer.

Money View Research, dat onderzoek naar de kapitaalverzekering deed, waarschuwt consumenten hun adviseur expliciet te vragen naar de maandlasten voor de duur van de hele hypotheek.

Elk jaar worden minimaal 100.000 van deze kapitaalverzekeringen afgesloten. „Maar soms worden ze onder een andere naam gepresenteerd”, stelt Jos Koets.

Een handleiding voor particulieren om het gevaar van deze kapitaalverzekering te ontdekken: als de polis later uitkeert dan wanneer hypotheekrenteaftrek mogelijk is.

Bron: Overgeld.nl 12 april 2007

Woningprijzen blijven stijgen door lage rente

Posted on 30/4/2007 at 04h49 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

Twintig jaar de rente vast voor de rentevoet die normaal geldt voor vijf jaar vast. Minder afsluitprovisie en tegemoetkoming notariskosten; de hypotheekbanken vallen over elkaar heen met verlokkende aanbiedingen. Het meest verlokkende is echter dat het verschil tussen de lange rente hooguit 0,3 à 0,4% is, een verschil dat vaak ook nog deels wordt weggepoetst door de aanbiedingen.

Al bijna een jaar is het rentebeeld in euroland net zo vlak als ons polderlandje. De tarieven voor kort, middellang en lange termijn ontlopen elkaar nauwelijks doordat het aanbod van kapitaal vrijwel onbegrensd lijkt. Vanaf eind 2005, toen de rente op het dieptepunt zat, hebben veel mensen van de gelegenheid gebruikgemaakt hun hypotheken over te sluiten. Inmiddels is de rente wel wat gestegen, maar men kan zijn woonlasten nog altijd redelijk goedkoop voor lange tijd fixeren. Dat is een aardige bijkomstigheid in het EUland met de hoogste hypotheekschulden. Nederlanders hebben die schuldenberg gebouwd op een combinatie van de aftrekbaarheid en de uit de pan gerezen huizenprijzen door de krapte op de woningmarkt.

Aangezien de meeste hypotheken tegenwoordig ’mee verhuizen’ mogen we stellen dat die Nederlandse huizenmarkt de komende decennia zal worden ondersteund door een ruim aanbod van goedkoop geld, de meeste huizenbezitters blijven hun huis goedkoop financieren ook als ze verhuizen naar een volgende koopwoning. Doordat de vraag hoog blijft en de financiering relatief goedkoop, kunnen we dan ook niet anders concluderen dan dat de huizenprijzen door zullen blijven stijgen. Er wordt voorlopig aan geen enkele voorwaarde voldaan die ertoe kan leiden dat de druk van de ketel gaat. Het Economisch Bureau van de Postbank bijvoorbeeld rekent dit jaar op een prijsstijging van 5%.

De vraag naar koopwoningen blijft toenemen.

Vooral een betaalbare eengezinswoning is in trek, en niet alleen bij gezinnen of mensen buiten de grote stad. Ook alleenstaanden en mensen in herstructureringswijken gaan in toenemende mate voor een huis met een tuintje.

Het eigen woningbezit groeit dan ook langzaam maar gestaag tot een aandeel nu van 55,8%. In de vier grote steden is dat een stuk minder, maar ook daar is sprake van een inhaalslag. Door de groei van het aantal huishoudens blijft er veel behoefte aan nieuwbouw. Tot 2015 zijn er 330.000 huurwoningen en 400.000 extra koopwoningen nodig. Met een jaarlijks te realiseren aantal van 80.000 koopwoningen per jaar blijft de krapte op de koopmarkt nog wel tien jaar voortbestaan en dus blijven de prijzen hoog.

Een uiterst vervelende zaak voor starters, maar voor hen is er één lichtpuntje. Door de demografische ontwikkeling komen er minder jongeren en dus minder starters en door de grotere vraag naar koopwoningen is de krapte op de huurmarkt eindelijk afgenomen.

Bron: Overgeld.nl 16 april 2007

Is boeterente bij verhuizing aftrekbaar?

Posted on 23/4/2007 at 05h02 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

Kan het boetebedrag dat ik moest betalen aan de hypotheekverstrekker na de verkoop van mijn huis worden opgevoerd?

Boeterente die u moest betalen over een eigenwoningschuld, is aftrekbaar.

Bron: Overgeld.nl 30 maart 2007

Moeten giften van mij en mijn man worden opgeteld?

Posted on 16/4/2007 at 05h02 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

Ik heb een bruto jaarinkomen van €4.963. Over welke grens van giften moet ik heen komen om het aftrekbaar te maken?

Mijn man heeft z'n eigen inkomen en giften of moet dit bij elkaar geteld worden.


Het makkelijke antwoord is: Ja u moet de inkomens optellen en de drempel is 1%. Toch zijn hier nog wel wat mitsen en maren aan verbonden. Die heb ik hieronder gezet.

Bij fiscaal partnerschap over geheel 2006 worden de giften samengevoegd en wordt voor het berekenen van de drempel het inkomen van u en uw man bijelkaar geteld. Gehuwden zijn altijd elkaars fiscale partner, maar wanneer u in 2006 getrouwd bent hoeft u niet noodzakelijkerwijs het gehele jaar elkaars fiscale partner geweest te zijn. U kunt daar overigens wel voor kiezen.

De drempel is 1% van het drempelinkomen en minimaal €60.

Het drempelinkomen is grofweg uw beider inkomen in box 1 en 3 minus eventuele aftrek voor het eigen huis; het belastingprogramma berekent dit automatisch.

U ziet: zo kan je iets eenvoudigs toch nog ingewikkeld maken.

Bron: Overgeld.nl 30 maart 2007

Analyse: Groene hypotheek

Posted on 9/4/2007 at 15h36 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

Woningen worden de laatste jaren steeds milieuvriendelijker en duurzamer gebouwd. De overheid stimuleert dit onder andere door de financiering aantrekkelijk te maken: de koper kan een gedeelte van de lening tegen een lagere rente lenen met een groene hypotheek. Wat zijn hiervan de mogelijkheden?

Groene hypotheken komen voort uit de fiscale groenregeling. Dit is een stimuleringsregeling om milieuvriendelijke projecten, die meestal minder rendabel zijn, toch doorgang te laten vinden. De gelden die worden gespaard of belegd in groenfondsen worden gebruikt om groene projecten te financieren. De groene hypotheek is zo’n project. Om voor een dergelijke hypotheek in aanmerking te komen moet allereerst de woning voldoen aan strenge eisen op het gebied van duurzaamheid, energie- en waterbesparing, materiaalgebruik en binnenmilieu. Door de juiste materialen te gebruiken krijgt de woning een ‘groenverklaring’, die wordt afgegeven door de Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu (NOVEM). Aan uw woongenot zal dat geen afbreuk doen, u verlaagt waarschijnlijk daarmee uw energieverbruik.

De tweede voorwaarde van deze regeling is dat, ondanks de hogere bouwkosten, de stichtingskosten van de woning niet hoger mogen zijn dan €272.268. Het fiscale voordeel bestaat uit een lagere rente op de lening. Die rente kan 1 a 2% lager liggen dan de gangbare rentetarieven voor hypotheken. Helaas is de hoogte van de lening beperkt, tot een bedrag van €34.034. Daardoor zal een groene hypotheek altijd in combinatie met een andere lening moeten worden afgesloten. Enkel voor het ’groene’ deel van de hypotheek geldt het lagere rentepercentage voor een periode van maximaal 10 jaar. Concreet betekent dit dat bij een maximale lening en duur, er tien jaar lang een lagere rente van 1,5% en maandelijks bruto circa €42 minder rente hoeft te worden betaald.

Dat is over de hele periode €5.100. Uitgaande van een belastingvoordeel van 42% bedraagt het nettovoordeel €2.958 over de gehele periode.

Naast het rentevoordeel van de geldlening biedt de inkomstenbelasting nog een groene faciliteit. Die is gelegen in de opbouw van vermogen om de geldlening af te lossen. Die opbouw kan in (dure) beleggingsverzekeringen, maar kan ook door zelf te beleggen. Het geld wordt dan belegd in duurzame beleggingsfondsen. Normaal gesproken is er voor vermogen een fiscale vrijstelling van €20.014 per persoon.

Door te beleggen in duurzame fondsen is er in box 3 een verhoogde vrijstelling van maximaal €53.421. Tevens wordt er in box 1 een belastingkorting verleend van 1,3% van de waarde van de vrijgestelde maatschappelijke belegging. En dat verbetert het rendement. Daarmee wordt een deel van de aflossing belastingvrij opgebouwd. U kunt dus twee voordelen bereiken: lagere rente over een klein deel van de lening en een gedeelte van de aflossing fiscaalvriendelijk opbouwen.

René Dioncre is financieel planner bij Capital Consult, een onafhankelijk adviesbureau zonder financiële banden met aanbieders van producten.

Bron: Overgeld.nl 5 februari 2007

Omstreden imam ontkent oproep belasting weigeren

Posted on 9/4/2007 at 05h01 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

AMSTERDAM - De omstreden imam Ahmed Salam, voorganger in een Tilburgse moskee, heeft zijn geloofsgenoten niet opgeroepen de Nederlandse staat schade toe te brengen door bijvoorbeeld geen belasting meer te betalen. Dat zei hij woensdagavond in het televisieprogramma Pauw en Witteman.

De Tilburgse imam, die in 2004 weigerde toenmalig minister Rita Verdonk een hand te geven, werd in december ontboden op het stadhuis omdat burgemeester Vreeman duidelijkheid wilde over de uitspraken. Over de aanleiding en de inhoud van het gesprek willen beide partijen niets zeggen.

Vreeman zou de imam in dat gesprek hebben laten weten dat hij niet in Nederland thuishoort. Volgens Salam is dat een misverstand.

In de uitzending van het televisieprogramma vertelde de imam dat hij nooit mensen heeft opgeroepen geen belasting te betalen. „Ik betaal zelf ook gewoon mijn belasting.” Volgens de geestelijke berust een en ander op een misverstand. „De islam zegt dat je het land waar je woont geen schade mag toebrengen en moet respecteren.”

Volgens de zoon van de imam heeft de moskee een hele goede band met het Tilburgse gemeentebestuur. „We voeren hele goed gesprekken en hebben de fractievoorzitters uitgenodigd binnenkort langs te komen in de moskee.”

Bron: Telegraaf 29 maart 2007

Scheiden is (fiscaal) lijden - Echtscheiding en de bijleenregeling

Posted on 2/4/2007 at 15h35 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

Samen met uw partner heeft u een eigen huis, maar u besluit te scheiden. Met alle gevolgen van dien. Wie krijgt wat? Eigen Huis Magazine heeft de fiscale consequenties voor u op een rij gezet.

Bij een echtscheiding zijn er grofweg twee mogelijkheden wat betreft uw huis. De eerste is dat een van u in de gezamenlijke woning blijft wonen en de ander uitkoopt. De andere optie is dat het huis verkocht wordt en u afzonderlijk gaat huren of een ander (kleiner) huis koopt. In de meeste gevallen krijgt u te maken met de bijleenregeling. Volgens deze regeling, die sinds 2004 bestaat, moet u als u uw huis verkoopt de vrijgekomen overwaarde inbrengen in een volgende, duurdere koopwoning. Doet u dat niet, dan heeft dat als consequentie dat u bij uw volgende koopwoning over het bedrag ter grootte van de overwaarde geen recht heeft op hypotheekrenteaftrek. Dit geldt ook bij een echtscheiding.

Huis verkopen
Als het huis verkocht wordt, dan moet de overwaarde verdeeld worden in overeenstemming met de eigendomsverhouding. De een krijgt bijvoorbeeld 60% van de overwaarde en de ander 40% (als het eigendom ook zo geregeld is). Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen, dan krijgt ieder de helft van de overwaarde. De overwaarde wordt vervolgens door de Belastingdienst vijf jaar lang geparkeerd. U krijgt zoals dat heet een eigenwoningreserve. Koopt u binnen die periode een huis, dan moet u om voor renteaftrek in aanmerking te komen uw deel van de overwaarde uit de echtelijke woning inbrengen (zie het rekenvoorbeeld). Nu is het volgens de bijleenregeling zo dat de overwaarde niet ingebracht hoeft te worden als u goedkoper gaat wonen. Ook hier geldt dat dit naar eigendomsverhouding berekend moet worden. Had u met uw ex-partner een woning van € 200.000,- waarvan u voor de helft eigenaar was? Dan gaat de Belastingdienst ervan uit dat u een woning had van € 100.000,-. Koopt u dus zelf een nieuw huis van € 120.000,-, dan gaat u naar een duurdere woning en moet u de overwaarde inbrengen.

Partner uitkopen
Blijft u of uw partner in het huis wonen, dan moet degene die vertrekt uitgekocht worden door de ander. Ook hier geldt dat de Belastingdienst uw overwaarde vijf jaar lang mee laat tellen voor de bijleenregeling. Bent u bijvoorbeeld uitgekocht door uw partner en koopt u binnen die periode een huis, dan moet u de overwaarde uit de echtelijke woning meenemen in uw nieuwe koophuis (zie voorbeeld). Blijft u achter in de woning en koopt u dus uw ex-partner uit, dan kunt u dat deel financieren met renteaftrek.

Andere bezittingen
Meestal heeft u naast de eigen woning nog meer gemeenschappelijke bezittingen. Denk aan een auto of kunst die u samen heeft aangeschaft. Het kan zijn dat de een meer goederen meeneemt dan de ander. Stel u bent allebei voor de helft eigenaar van het huis. Uw ex-partner koopt u uit en de overige bezittingen deelt u door de helft. U bent echter overeengekomen dat u de auto die € 10.000,- waard is, meeneemt. Hierdoor heeft u € 5.000,- meer aan gemeenschappelijke goederen meegenomen (uw partner is immers voor de helft eigenaar van de auto). U kunt dit bedrag verrekenen met de overwaarde van het huis. Uw partner koopt u dan niet voor bijvoorbeeld € 25.000,- uit, maar voor € 20.000,-. Maar hoe zit het dan met uw eigenwoningreserve? Is die nu € 20.000,-? Helaas niet. In de ogen van de Belastingdienst heeft u € 25.000,- overwaarde geïncasseerd. Een vijfde daarvan heeft u uitgegeven aan een auto. Koopt u binnen vijf jaar een duurdere woning, dan moet u om uw rentekosten af te mogen trekken gewoon de overwaarde (€ 25.000,-) in de volgende woning stoppen.

Rekenvoorbeeld
Sven Bos woont samen met Yvonne Nijhuis. Allebei zijn ze voor de helft eigenaar van de woning die op het moment dat ze uit elkaar gaan € 300.000,- waard is. De hypotheek die op de woning rust, is € 240.000,-. Yvonne koopt Sven uit en blijft in het huis wonen.

Waarde woning € 300.000,-

Hypotheekschuld € 240.000,-

Overwaarde/eigenwoningreserve € 60.000,-

Sven incasseert € 30.000,- overwaarde die vijf jaar als eigenwoningreserve blijft bestaan.

Sven vindt na een halfjaar huren een koopappartement van € 130.000,-. Voor het complete kostenplaatje sluit hij een hypotheek af. Omdat hij goedkoper gaat wonen (zijn aandeel in de echtelijke woning was de helft van € 300.000,-, oftewel € 150.000,-) mag hij zijn eigenwoningschuld uit de vorige woning meenemen. Dit is de helft van de hypotheekschuld van € 240.000,-, oftewel € 120.000,-. Het restant (€ 10.000,-) dat hij leent, komt niet voor renteaftrek in aanmerking. Dit deel valt namelijk in box 3.

Financiering appartement Sven € 130.000,-

Eigenwoningschuld* € 120.000,-

Schuld Box III € 10.000,-

*De schuld die u voor een eigen woning heeft afgesloten en waarvoor u in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek.

Wie rent weg met de hypotheekrenteaftrek?
Echtscheiding heeft ook effect op uw recht op hypotheekrenteaftrek. Echtgenoten zijn namelijk automatisch fiscaal partner. Een van de twee partners mag dan (alle) fiscale aftrekposten, waaronder ook de hypotheekrenteaftrek, voor zijn of haar rekening nemen. Meestal is dat degene die het meest verdient en daardoor in een hogere belastingschijf valt. Want hoe hoger de schijf, hoe gunstiger de fiscale aftrek.

Stel u heeft samen met uw partner sinds 2001 een eigen huis met een hypotheek van € 250.000,-. Omdat u meer verdient, heeft u de hypotheekrenteaftrek in mindering gebracht op uw inkomen. In 2007 volgt een echtscheiding. Hoe werkt dat? U heeft dan 6 jaar lang de rente fiscaal afgetrokken over € 250.000,-. Koopt u een nieuw huis voor bijvoorbeeld € 300.000,- dan heeft u over € 50.000,- nog recht op 30 jaar renteaftrek, maar over de € 250.000,- nog maar 24 jaar (uitgaande van het feit dat u geen overwaarde heeft uit uw eigen woning). Uw partner daarentegen heeft nog de volle 30-jaarstermijn.

Lastiger wordt het als de hypotheekrenteaftrek niet altijd bij dezelfde partner is afgetrokken. Per jaar moet u dan bekijken wie de renteaftrek voor zijn rekening heeft genomen. Heeft u na 6 jaar zelf 5 jaar lang de rente afgetrokken en uw partner 1 jaar, dan heeft u nog 25 jaar recht op hypotheekrente staan over € 250.000,- en uw partner 29 jaar.

Bron: Eigen Huis Magazine 1 maart 2007

Op huizenmarkt worden minima bestraft en rijke inkomens beloond

Posted on 2/4/2007 at 02h41 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

CDA, PvdA en ChristenUnie leggen de laatste hand aan een nieuw regeerakkoord. De Volkskrant inventariseert de maatschappelijke problemen. Aflevering 4: de haperende woningmarkt.

Wat is het grootste probleem? René van Genugten van de Woonbond, de belangenvereniging van huurders, kent geen twijfel. ‘De hypotheekrenteaftrek natuurlijk, dat volkomen onrechtvaardige systeem waarvan de rijkste huiseigenaren profiteren.’

Marnix Norder, wethouder in Den Haag, geeft een treffend voorbeeld. ‘Stel dat twee identieke gezinnen, de één iets rijker dan de ander, een identiek nieuwbouwhuis kopen. Dan is het armere gezin meer kwijt aan hypotheeklasten.’

De staat sluist jaarlijks 10 miljard euro naar de hogere inkomens, zeggen Van Genugten en Norder. Zij blijven daardoor woningen kopen, wat de huizenprijzen opdrijft.

Voor de huizenbezitters goed nieuws: zij worden slapend rijk. Wie geen eigen huis heeft en een bescheiden salaris (starters, ouderen, gescheiden vaders, middeninkomens), die hebben het nakijken: ze krijgen de benodigde hypotheek niet rond. Voor hen zit de woningmarkt ‘op slot’.

Middeninkomens blijven noodgedwongen zitten in woningen die voor de laagste inkomens zijn bedoeld. Er is iets vreemds aan de hand, zegt Norder. ‘We belonen de verkeerde groepen: de rijkere huizenkoper en de huurders met een redelijk inkomen in een sociale woning. Tegelijk bestraffen we de verkeerde groepen: de lage- en middeninkomens die willen kopen.’

De projectontwikkelaars valt niets te verwijten, zegt Friso de Zeeuw, directeur Nieuwe Markten bij projectontwikkelaar Bouwfonds. Zij mochten jarenlang bijna nergens bouwen. En waar ze mochten bouwen, gooiden stroperige procedures en onzinnige regels roet in het eten. ‘Gelukkig wordt sinds de Nota Ruimte weer flink gebouwd’, zegt De Zeeuw.

De huurmarkt functioneert echter nog steeds voor geen meter. Alle sociaal bedoelde regels (de beperkte huurstijgingen, de huursubsidie, de rechtsbescherming) belemmeren de commerciële verhuurders. Ze klagen dat ze in een overgereguleerde markt moeten concurreren met de kunstmatig lage huren in de sociale sector. Daardoor zouden ze investeringen uitstellen.

Onzin, zegt Van Genugten, ‘er is genoeg vraag naar huurwoningen’. Hij wijst opnieuw naar de hypotheekrenteaftrek. ‘Die vervalt zodra een woning wordt verhuurd. Daardoor wordt het onaantrekkelijk om je huis te verhuren.’ Het gevolg: nog minder huurwoningen.

Veel meer bouwen, daarover is iedereen het eens. Bob Maas van Vereniging Eigen Huis vindt dat woningcorporaties meer goedkope huurwoningen moeten aanbieden. Lage- en middeninkomens kunnen zich dan een woning permitteren. En bovendien zorgt het extra aanbod ervoor dat de huizenprijzen minder hard stijgen.

Van Genugten en Norder zijn duidelijk: bouw de hypotheekrenteaftrek af. Geleidelijk, zodat de huizenmarkt niet instort. In Engeland hebben ze bewezen dat het kan. Daarnaast moeten de ongerijmdheden uit het stelsel, vindt wethouder Norder. Geef het geld niet langer aan de verkeerde mensen en stop de marktverstoring. Schaf bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting af. ‘Daarmee straf je starters en mensen die verhuizen.’

Aan de hypotheekrenteaftrek zal voorlopig weinig veranderen. Het CDA heeft immers plechtig beloofd daaraan niet te ‘morrelen’. Beperkte wijzigingen zijn wel mogelijk, mits die als rechtvaardig zijn te verkopen.

Het liberaliseren van de huren is eveneens politiek onhaalbaar. Bij het huidige woningtekort zullen de huren namelijk fors stijgen. Een commissie die integraal kijkt naar de woningmarkt lijkt wél haalbaar. Over vier jaar kan dan het echte werk beginnen.

Bron: Volkskrant 30 januari 2007

Spaarder weinig wijzer van stijgende rente

Posted on 28/3/2007 at 15h35 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde de rente vorig jaar vijf keer, in kleine stapjes, tot 3,5 procent. De verwachting is dat deze rente nog verder zal stijgen. De spaarder merkt er nagenoeg niets van.

De financiële markten volgen de rentemaatregelen van centrale banken doorgaans met argusogen. Het rentewapen is immers een instrument om de inflatie te beteugelen. De aantrekkende economische groei in de eurolanden noodzaakte de ECB-bankiers vorig jaar ertoe geld lenen duurder maken. Een groeiende economie kan zomaar leiden tot schaarste op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt.

Een tekort aan het een of ander heeft een prijsopdrijvende werking, in dit geval zouden de lonen omhoog kunnen gaan. Hogere salarissen moeten weer worden doorberekend in de prijzen van goederen en diensten. Daar zit consument noch bedrijfsleven op te wachten. Ook voor de concurrentiepositie van een land is dat niet goed. Door geld lenen duurder te maken, remt de ECB de economische groei af.

Voor de meeste consumenten betekenen de rentestappen van een centrale bank in directe zin niet veel. Het gaat om de tarieven die banken en andere professionele partijen elkaar in rekening brengen. Hypotheekrentes en spaarrentes bewegen niet in dezelfde mate met deze ontwikkelingen mee. Genoemde rentes, en ook die voor bijvoorbeeld consumptief krediet, komen feitelijk tot stand door vraag en aanbod, op de zogenoemde vrije markt dus.

Toch laat de hypotheekrente de laatste tijd ook een duidelijke opwaartse beweging zien. Wie een hypotheek afsluit voor een rentevaste periode van tien jaar, betaalt rond de 5 procent rente. Tot voor kort stond dit tarief nog op 4,6 procent, een jaar geleden werden hypotheken met een vergelijkbare looptijd aangeboden voor minder dan 4 procent. Stijgende rentes op de kapitaalmarkt hebben dus wel degelijk invloed op de hypotheekrente.

Consumenten die geld lenen om een huis te financieren, zijn dus duurder uit dan een jaar geleden. Een 1 procentpunt hogere rente tikt flink aan. Voor een hypotheek van 200.000 euro moet nu op jaarbasis 10.000 euro aan rente worden opgebracht (5 procent van 200.000 euro). Een jaar geleden kon een woningbezitter dit bedrag nog lenen voor 8000 euro per jaar (4 procent van 200.000). Tweeduizend euro ziet niemand over het hoofd.

Niet dat de hypotheekrente zich -historisch gezien- op een hoog niveau beweegt, overigens. Het gemiddelde hypotheekrenteniveau ligt sinds de jaren vijftig op ongeveer 7 procent. Grote uitschieters naar boven zijn er in de afgelopen decennia ook geweest. Dan wordt geld lenen pas echt duur. Het afsluiten van een hypotheek met een langere looptijd kan op dit moment best aantrekkelijk zijn. Oversluiten van bestaande hypotheken is doorgaans duur en dus weinig aantrekkelijk.

Mensen met schulden zijn gebaat bij een lage rente. Spaarders daarentegen wrijven in hun handen bij een stijging van de rente. En daar zit ’m op dit moment de pijn: de spaarrente komt nauwelijks van zijn plaats. Op rekeningen zonder voorwaarden kan een spaarder vandaag de dag ruim 3,6 procent rente op jaarbasis beuren. Spaarrekeningen met beperkingen bieden maximaal 4 procent. Gewone (internet)spaarrekeningen halen in veel gevallen net 2,5 procent.

Spaarrentes volgen de huidige kapitaalmarktrente op geen enkele manier. En als de (groot)banken geen renteoorlog ontketenen om de spaarder te lokken, is er weinig hoop. Wie hogere rendementen op zijn kapitaal wil behalen, is aangewezen op de effectenbeurs. Met beleggen valt meer te verdienen, maar -en dat is het risico van het vak- duidelijk ook meer te verliezen. Dat is de afweging die mensen met contanten moeten maken. Of niet maken. Helemaal niet aan geld (hoeven) denken, is namelijk ook een aantrekkelijke gedachte.

Bron: Reformatorisch Dagblad 16 februari 2007

Renteaftrek blijft onaangetast

Posted on 26/3/2007 at 20h45 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

DEN HAAG - CDA, PvdA en ChristenUnie hebben met compromissen over de belangrijkste 'pijnpunten', de weg vrijgemaakt voor een nieuw centrum-links kabinet. Nadat eerder al een akkoord was bereikt over de toekomst van de AOW, werd vrijdag bekend dat aan de hypotheekrenteaftrek de komende kabinetsperiode niet zal worden getornd.

PvdA en CU wilden de aftrek beperken tot het belastingtarief van 42 procent, maar lieten die eis vallen nu de fel bekritiseerde huurliberalisatie niet doorgaat. Ook wordt de jaarlijkse huurverhoging getemperd tot het inflatieniveau. ,,Er komt geen 2 of 3 procent meer bovenop de inflatie'', aldus een betrokkene bij de onderhandelingen. CDA en PvdA stonden in de verkiezingscampagne lijnrecht tegenover elkaar wat betreft de hypotheekrenteaftrek en de AOW.

Dit weekeinde leggen de onderhandelaars de laatste hand aan de ontwerpteksten. Het conceptregeerakkoord gaat maandagmiddag naar de fracties. De Tweede Kamer zal waarschijnlijk donderdag met informateur Herman Wijffels debatteren over de plannen. Het bereikte AOW-akkoord beloont werknemers die na de pensioengerechtigde leeftijd doorwerken, met een belastingvoordeeltje. Wie echter voor zijn 65e stopt met werken en meer dan 15.000 euro aanvullend pensioen geniet, moet vanaf zijn 65e meebetalen aan de AOW. Deze 'fiscale strafmaatregel' geldt niet voor werknemers die laagbetaald, zwaar werk doen.

Dit plan lijkt op het omstreden PvdA-voorstel over de 'fiscalisering van de AOW', dat partijleider Wouter Bos voor de verkiezingen op hevige kritiek kwam te staan. Daarin moest iedereen met een aanvullend pensioen vanaf 15.000 euro meebetalen aan de AOW. Het CDA zag niets in die 'Bosbelasting'. Op voorstel van de christendemocraten wordt nu langer doorwerken fiscaal aantrekkelijk gemaakt. ,,Wij wisten dat Bos niet met niks kon thuiskomen" , aldus een CDA-ingewijde. ,,En zo halen wij ons punt ook binnen." De vakbonden en ouderenorganisaties uitten felle kritiek op de plannen.

De regeling, die op termijn enkele miljarden euro's oplevert, gaat in 2011 in en geldt dus niet voor mensen die nu 60 jaar of ouder zijn. Met name het CDA ziet in langer doorwerken een belangrijk wapen om de gevolgen van de vergrijzing tegen te gaan. Ondanks verweer van de PvdA, komen er bezuinigingen op de bureaucratie in de zorg. Het Centraal Plan Bureau komt maandag met de laatste doorrrekeningen op basis waarvan de plannen nader worden ingevuld. Het CDA pleit al langer voor meer marktwerking in de zorg.

Al eerder lekten verschillende andere plannen uit. Zo zal het nieuwe kabinet flink investeren in onderwijs, milieu en in de oude wijken. Er komt een 'specifiek pardon' voor uitgeprocedeerde asielzoekers, die voor 1 april 2001 in Nederland waren en het land niet tussentijds hebben verlaten. De no-claim in de zorg wordt afgeschaft. Er wordt voor honderden miljoenen euro's bezuinigd op de overheidsbureaucratie waardoor duizenden ambtenarenbanen worden geschrapt. De zogeheten 'Zalmnorm' voor een voorzichtig begrotingsbeleid blijft gehandhaafd, wat inhoudt dat financiële meevallers worden gebruikt om de staatsschuld (250 miljard euro) af te lossen.

Het nieuwe kabinet laat wel de traditie los die uitgaat van een voorzichtige raming van de economische groei. Door een 'realistische' raming van 2 procent (in plaats van de 'voorzichtige' 1,75) te hanteren, speelt het kabinet 1,5 miljard euro vrij. De partijen spreken af dat er in 2011 een begrotingsoverschot moet zijn van 1 procent van het bruto binnenlands product. Met dit geld moeten de kosten van de vergijzing deels worden opgevangen.

Het kabinet Balkenende-IV zal bestaan uit zestien ministers. Het CDA krijgt acht ministersposten, de PvdA zes en de CU twee. Behalve premier Balkenende zal ook Wouter Bos naar verwachting tot de regering toetreden. Als kandidaten worden verder genoemd de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb (PvdA), CU-senator Eimert van Middelkoop en CDA-vice-fractievoorziter Maxime Verhagen.

Bron: Eindhovens Dagblad 3 februari 2007

BV Nederland vaart wel bij regeerakkoord

Posted on 26/3/2007 at 02h41 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

De economen Lans Bovenberg en Wim Boonstra kunnen zich goed vinden in het regeerakkoord. Ook met de financiële onderbouwing zit het wel goed. Bovenberg had op het gebied van de woningmarkt en de vergrijzing wel graag wat meer ambitie gezien.

DEN HAAG - ,,Het ziet er wel goed uit'', is de eerste reactie van de Tilburgse hoogleraar economie Lans Bovenberg op het gisteren verschenen regeerakkoord. ,,Het nieuwe kabinet trekt veel geld uit voor onderwijs, jeugd en integratie. Dat zijn belangrijke investeringen die burgers weerbaar maken in een tijd van globalisering.''

,,Er zijn wijze compromissen gesloten op hele belangrijke zaken'', constateert Wim Boonstra, hoofdeconoom bij de Rabobank. Dat rijkere ouderen die voor hun 65e stoppen met werken, AOW-premie gaan betalen, noemt hij als voorbeeld. ,,Het neemt de pijn weg bij het CDA dat 65-plussers gaan meebetalen aan de AOW. Tegelijk is het een maatregel om het basispensioen voor iedereen betaalbaar te houden. Mensen krijgen de keus: meebetalen aan de AOW, of langer doorwerken.''

Kritiek van de vakcentrale FNV dat werknemers in zware beroepen hiervan de dupe worden, wuift de Rabo-econoom weg. ,,Een bouwvakker die vroeg is begonnen met werken, heeft naar alle waarschijnlijkheid geen aanvullend pensioen van 18.000 euro of meer.''

Positief
Het kabinet baseert haar plannen op een verwachte economische groei van twee procent per jaar. De huidige minister van Financiën Gerrit Zalm, ging totnogtoe uit van een 'behoedzaam scenario', waarin de economische groei voorzichtiger werd ingeschat. De kans op meevallers nam hierdoor toe en de kans op tegenvallers werd kleiner. Duidt de koerswijziging van het nieuwe kabinet op een minder solide financieel beleid?

Bovenberg denkt van niet. ,,Aan de uitgavenkant is alles dichtgetimmerd. Als de inkomsten onverhoopt tegenvallen doordat het economisch tegenzit, loopt het begrotingstekort op. Maar dat gebeurt niet zomaar. De economische vooruitzichten zijn positief.''

Volgens Boonstra is er reden om minder voorzichtig te zijn. ,,Toen Zalm aantrad, was de staatsschuld en het begrotingstekort simpelweg te hoog. Door een combinatie van voorzichtig ramen en begrotingsdiscipline heeft hij de overheidsfinanciën weer in evenwicht gebracht. Daardoor ontstaat ruimte voor andere prioriteiten. Voor de concurrentiepositie van BV Nederland is onderwijs en leveringszekerheid van energie nu belangrijker dan aflossing van de staatsschuld. Aan toekomstige generaties geef je niet alleen staatsschuld door, maar ook de investeringen in de maatschappij.''

Woningmarkt
Rabo-econoom Boonstra is blij dat het kabinet rust bewaart op de woningmarkt, door niet in te grijpen in de hypotheekrenteaftrek. Bovenberg had het liever anders gezien. ,,De hypotheekrenteaftrek is nu uitgeruild tegen de huurliberalisering. Maar de woningmarkt in Nederland zit op slot. Jonge gezinnen hebben moeite de woningmarkt te betreden. De keus niets te doen aan de hypotheekrenteaftrek maakt onzeker hoe het in de toekomst verder moet met de woningmarkt.''

Ook op het gebied van de vergrijzing had het kabinet meer ambitie kunnen tonen, vindt de Tilburgse hoogleraar. Het kabinet wil de komende vier jaar eenderde van de toekomstige financieringsproblematiek op zich nemen. Bovenberg had graag gezien dat er een staatscommissie kwam om maatregelen na 2011 voor te bereiden. ,,Als je burgers zekerheid wil bieden, moet je deze kabinetsperiode benutten om helderheid en consensus te scheppen over hoe je de andere tweederde gaat oplossen. Bij de volgende campagne krijg je weer hetzelfde gedoe. Burgers weten dan nog steeds niet of de AOW-leeftijd omhoog gaat of niet.''

De kosten van de vergrijzing zijn zeker niet op te vangen door ,,als een gek te gaan sparen'', zegt Boonstra. ,,Als het kabinet grote overschotten creëert, worden die besparingen bij de eerste de beste verkiezingen weer weggegeven. Nederland heeft wat dat betreft een slechte reputatie.''

Verantwoordelijkheid
Dat mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt en volledig arbeidsongeschikten er in de plannen van het kabinet op vooruit gaan, vindt Boonstra een goed punt in het regeerakkoord. ,,Nederland is een rijk land. Als je zag hoeveel mensen door de recente laagconjunctuur in financiële problemen kwamen, dan zit er toch iets verkeerd.''

Bovenberg is blij de nadruk van het CDA op eigen verantwoordelijkheid terug te vinden in het regeerakkoord. Dat zorgt voor een evenwichtige combinatie van de sterke punten van links en rechts.

,,Linkse partijen gaan te veel uit van de goedheid van de mens'', meent de Tilburgse hoogleraar. ,,Door te pleiten voor solidariteit worden burgers soms te veel in de watten gelegd. Voor solidariteit heb je echter eigen verantwoordelijkheid nodig. Zonder eigen verantwoordelijkheid ondergraaf je de solidariteit. In de Bijbel staat niet voor niets: 'Wie niet werkt, zal ook niet eten.' ''

Bron: Nederlands Dagblad 8 februari 2007

Bijleenregeling: de meest gestelde vragen aan de Belastingtelefoon

Posted on 19/3/2007 at 01h27 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

De bijleenregeling maakt de belastingaangifte niet makkelijker. De Belastingtelefoon krijgt dagelijks veel vragen over deze maatregel, die de hypotheekrenteaftrek beperkt. De meest gestelde vragen en antwoorden leest u hieronder.

Wat is de bijleenregeling?

De bijleenregeling is een regeling die de renteaftrek van leningen voor de eigen woning beperkt.

Als u van de verkoopopbrengst van uw oude eigen woning de oude eigenwoningschuld kunt aflossen en nog geld overhoudt heeft uw eigen woning overwaarde. Koopt u een nieuwe eigen woning dan kunt u gewoon weer rente in aftrek brengen voor uw nieuwe eigenwoningschuld. Uw nieuwe eigenwoningschuld is echter maximaal de aankoopprijs van de nieuwe eigen woning, verminderd met die overwaarde en nog niet afgeloste oude eigenwoningschuld, tenzij het bedrag dat u heeft geleend lager is. Dan is dat lagere bedrag uw eigenwoningschuld.

Heeft u meer geleend dan uw nieuwe eigenwoningschuld, dan is alles wat u meer heeft geleend een box 3 schuld (sparen en beleggen).

Wat is een eigenwoningreserve?

De eigenwoningreserve is het bedrag waarmee wordt bepaald hoeveel u aan eigen financiële middelen in uw nieuwe eigen woning moet stoppen.

Is uw eigenwoningreserve positief, dan moet u voor dat bedrag aan eigen financiële middelen in uw nieuwe eigen woning stoppen.

Is uw eigenwoningreserve negatief dan hoeft u geen eigen financiële middelen in uw nieuwe eigen woning te stoppen. De rente over de schuld die u niet met de verkoop van uw woning heeft kunnen aflossen is echter niet meer aftrekbaar in box 1 (werk en woning). Deze schuld geeft u aan in box 3 (sparen en beleggen). Heeft u de volgende keer, bij verkoop van uw woning, wel een overwaarde (positief vervreemdingssaldo), dan mag u hier weer wel eerst de negatieve eigenwoningreserve in mindering op brengen.

De eigenwoningreserve is persoonlijk, maar als u met een partner samenwoont moet u rekening houden met elkaars eigenwoningreserve.

Hoe neemt mijn eigenwoningreserve toe?

Als u nog geen eigenwoningreserve heeft wordt deze op nihil gesteld. Als u uw eigen woning verkoopt en de netto verkoopopbrengst is hoger dan uw oude eigenwoningschuld, dan heeft u een positief vervreemdingssaldo.

Als u uw eigen woning verkoopt en de netto verkoopopbrengst is lager dan uw eigenwoningschuld, dan heeft u een negatief vervreemdingssaldo.

Dit positieve of negatieve vervreemdingssaldo voegt u toe aan uw eigenwoningreserve.

Wanneer neemt mijn eigenwoningreserve af?

Uw positieve eigenwoningreserve neemt af (maar niet verder dan tot nihil):
 • Als u een nieuwe eigen woning koopt: met de aankoopsom van de nieuwe eigen woning verminderd met het bedrag van de oude eigenwoningschuld van die woning.
 • Als u in een jaar voor meer dan € 5.000 (gehuwden/partners € 10.000) kosten maakt aan verbetering of onderhoud of voor de afkoop van het recht van erfpacht, opstal of beklemming van uw eigen woning: met het gehele bedrag van deze kosten samen.
 • Bij goedkopen wonen: met het bedrag van de aflossingen op uw vastgestelde eigenwoningschuld, voorzover dit uitgaat boven de berekende eigenwoningschuld.
Uw negatieve eigenwoningreserve neemt alleen af als een positief vervreemdingssaldo (overwaarde) aan deze reserve wordt toegevoegd.

De eigenwoningreserve vervalt 5 jaar na de verkoop van de eigen woning waardoor de eigenwoningreserve is gevormd. Als uw eigenwoningreserve echter uit verschillende verkopen is ontstaan, vervalt alleen het gedeelte van de reserve dat 5 jaar heeft bestaan. De eigenwoningreserve van de belastingplichtige vervalt ook als hij of zij overlijdt.

Wat is mijn eigenwoningschuld?

Uw eigenwoningschuld is het bedrag van de schulden die u bent aangegaan voor de aankoop van uw eigen woning. Dit bedrag kan niet hoger zijn dan de aankoopsom- en kosten van uw woning, verminderd met uw eigenwoningreserve.

Kan ik mijn eigenwoningschuld tijdens de looptijd verhogen?

U kunt uw eigenwoningschuld verhogen met de schulden die u aangaat voor verbetering of onderhoud van uw eigen woning en voor afkoop van de rechten van erfpacht, opstal of beklemming, voorzover die schulden boven het bedrag van uw eigenwoningreserve uitkomen en u de bonnen, facturen of andere schriftelijke bescheiden van de kosten voor verbetering of onderhoud aan de Belastingdienst kunt laten zien.

Wat wordt fiscaal onder goedkoper wonen verstaan?

Fiscaal is sprake van goedkoper wonen als de volgens de bijleenregeling berekende eigenwoningschuld op de nieuwe woning lager of gelijk is dan de eigenwoningschuld op de vorige woning. De vorige eigen woning moet u wel langer dan 6 maanden als eigen woning ter beschikking hebben gestaan. Is dit niet het geval, dan wordt uitgegaan van de laatste eigen woning die u langer dan 6 maanden ter beschikking heeft gestaan.

Wat is het gevolg voor de eigenwoningschuld van goedkoper wonen?

De eigenwoningschuld voor de nieuwe eigen woning wordt in geval van goedkoper wonen gesteld op:
 • de eigenwoningschuld van de vorige eigen woning of, als dit lager is
 • de schuld die is aangegaan voor de aankoop van de nieuwe eigen woning.
De eigenwoningschuld bij goedkoper wonen wordt op een andere manier berekend dan de eigenwoningschuld bij duurder wonen. Door deze andere manier van berekenen wordt de eigenwoningschuld hoger vastgesteld, dan dat deze eigenlijk zou zijn. Hiermee wordt voorkomen dat iemand die goedkoper gaat wonen, met zijn overwaarde de hypotheekschuld moeten aflossen.

Wat is het gevolg voor de eigenwoningreserve van goedkoper wonen?

Aflossingen op de eigenwoningschuld komen in mindering op de eigenwoningreserve (niet verder dan nihil) voorzover deze aflossingen uitgaan boven de eigenwoningschuld, zoals deze zou zijn berekend bij duurder wonen.

Door het doen van aflossingen stop je eigen geld in de woning. Als -vrijwillige- aflossingen, na goedkoper wonen, alleen de eigenwoningschuld zouden verminderen en niet de eigenwoningreserve, zou bij een volgende verkoop geen rekening worden gehouden met dit eigen geld dat je in de eigen woning hebt gestopt. Door nu ook de eigenwoningreserve met de aflossingen te verlagen wordt wel rekening gehouden met het eigen geld dat je al in de eigen woning hebt gestopt.

Geldt er voor de bijleenregeling (eigenwoningreserve) overgangsrecht?

Ja, in de volgende gevallen is overgangsrecht voor de bijleenregeling van toepassing.

 • Als u op 31 december 2003 twee woningen als eigen woning had wordt bij verkoop van de eerste van die eigen woningen geen eigenwoningreserve gevormd.
 • Als de aankoop van een nieuwe eigen woning het gevolg is van een op 31 december 2003 reeds bestaande schriftelijke koopovereenkomst, wordt bij de verkoop van de oude eigen woning geen eigenwoningreserve gevormd.
 • Als de verkoop van een eigen woning het gevolg is van een op 31 december 2003 reeds bestaande schriftelijke verkoopovereenkomst, wordt voor die verkoop geen eigenwoningreserve gevormd.
Aan de koop-/verkoopovereenkomst worden dan wel de volgende eisen gesteld:
 • de koop-/verkoopovereenkomst moet de partijen onherroepelijk verbinden;
 • de prijs waartegen de woning wordt overgedragen moet in de koop-/verkoopovereenkomst zijn vastgelegd en
 • de overeenkomst moet erop gericht zijn om een woning binnen afzienbare tijd over te dragen
Bij een nieuwbouwwoning is de datum van het sluiten van de koop-/aanneemovereenkomst bepalend.

Bij echtscheiding kan het echtscheidingsconvenant als verkoopovereenkomst worden aangemerkt.

Bij echtscheiding is door de Staatssecretaris goedgekeurd dat het overgangsrecht ook van toepassing is op het bemiddelingsverslag van de mediator. De ene partner moet dan wel zijn aandeel in de woning daadwerkelijk in het kader van de echtscheiding aan de ander overdragen tegen de prijs en de voorwaarden die zijn beschreven in het bemiddelingsverslag.

Het overgangsrecht geldt alleen als de woning daadwerkelijk wordt gekocht en u aansluitend aan de levering als eigen woning dient. Enige versoepelingen hierbij zijn:
 • De overeenkomst mag wel de standaardvoorbehouden bevatten, zoals het financieringsvoorbehoud of het voorbehoud met betrekking tot de uitslag van een bouwrapport.
 • Verder is voor het overgangsrecht goedgekeurd dat ook één week bedenktijd in acht mag worden genomen en dat deze bedenktijd na 31 december 2003 mag verstrijken
Tot slot is het niet van belang of de eigendomsoverdracht van de gekochte nieuwe woning vóór of na 1 januari 2004 plaatsvindt en/of de verkoopovereenkomst van de huidige woning vóór of na 1 januari 2004 is getekend.

Wanneer is in de bijleenregeling sprake van verwerving van de eigen woning?

De bijleenregeling is niet alleen van toepassing bij de aankoop van een eigen woning, maar bij iedere gebeurtenis waardoor uw woning als eigen woning wordt aangemerkt. Dit wordt verwerving genoemd. Gebeurtenissen die, naast de aankoop van een eigen woning, als verwerving aangemerkt worden, zijn:
 • het verkrijgen van een woning door schenking;
 • het als hoofdverblijf gaan gebruiken van bijvoorbeeld uw tweede, verhuurde of recreatiewoning;
 • het omzetten van uw bedrijfswoning in uw privé-woning.
In al deze gevallen is de bijleenregeling van toepassing. Als bij de verwerving van uw eigen woning een zakelijke prijs ontbreekt, dan geldt als prijs van de woning de waarde in het economisch verkeer op het moment van verwerving.

Als de eigen woning gezamenlijk eigendom wordt door huwelijk of wijziging van huwelijkse voorwaarden, is geen sprake van verwerving voor de bijleenregeling.

Bij de verwerving van een al bestaande eigen woning geldt het tijdstip van de notariële akte als moment van verwerving en niet de voorlopige koopovereenkomst. Ligt aan de verwerving geen notariële akte ten grondslag, dan geldt als moment van verwerving het tijdstip van de feitelijke verkrijging.

Bij de verwerving van een nieuwbouwwoning geldt het tijdstip van de koop-/aannemingsovereenkomst als moment van verwerving.

Wanneer is in de bijleenregeling sprake van vervreemding van de eigen woning?

De bijleenregeling is niet alleen van toepassing bij verkoop van uw eigen woning, maar bij alle gebeurtenissen waardoor een (deel van de) woning voor u niet meer als eigen woning wordt aangemerkt. Dit wordt vervreemding genoemd. Gebeurtenissen die, naast de verkoop van uw eigen woning, als vervreemding aangemerkt kunnen worden, zijn:
 • het schenken van uw eigen woning;
 • het permanent verhuren van uw eigen woning;
 • het niet meer als hoofdverblijf gebruiken van uw eigen woning, bijvoorbeeld als u uw eigen woning gaat gebruiken als tweede woning;
 • het omzetten van uw privé-woning in een bedrijfswoning;
 • als de oude woning zolang te koop staat dat de verhuisregeling niet meer geldt.
In al deze gevallen is de bijleenregeling van toepassing. In de gevallen waarbij geen sprake is van een verkoopprijs, moet u voor het bepalen van de opbrengst van de woning uitgaan van de waarde van de woning in het economisch verkeer.

Als de opbrengst van de woning hoger is dan de eigenwoningschuld, moet u bij de aankoop van een andere woning rekening houden met deze overwaarde.

Bij vervreemding van een eigen woning geldt de notariële akte als moment van vervreemding en niet de voorlopige koopovereenkomst. Ligt aan de verwerving geen notariële akte ten grondslag, dan geldt als moment van verwerving het tijdstip van de feitelijke verkrijging.

Bron: Overgeld.nl 18 maart 2007

Korting hypotheekrente voor energiebewuste huizenkoper

Posted on 11/3/2007 at 14h15 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

UTRECHT - Kopers van een energiezuinig huis krijgen bij de Rabobank korting als zij kiezen voor een klimaathypotheek. Ook voor een energiebesparende verbouwing kunnen huizenbezitters korting krijgen op hun hypotheekrente. Fortis overweegt ook een dergelijke hypotheek in Nederland aan te bieden.

Op het hypotheekdeel bestemd voor duurzame investeringen in het huis krijgen klanten van de klimaathypotheek van Rabobank 1 procentpunt korting op de rente.

De hypotheek komt in april beschikbaar. ‘Het gaat ten koste van de marge van de bank. Maar we hopen dat zoveel mensen hiervoor belangstelling hebben dat we meer hypotheken verkopen’, aldus een woordvoerder.

Fortis biedt in België al een soortgelijke hypotheek aan, het Energiekrediet. De Belgisch-Nederlandse bank kijkt naar een mogelijke introductie hiervan in Nederland. In België krijgen klanten bij het Energiekrediet 0,8 procentpunt korting op dat deel van de hypotheek dat zij investeren in energiebesparing.

Met de milieuvriendelijke producten spelen beide bedrijven in op de groeiende aandacht voor het klimaat. Onder meer de energiebedrijven Oxxio en Eneco stimuleren het gebruik van spaarlampen onder hun klanten. Ook Nuon werkt samen met Philips aan een dergelijk initiatief.


Bron: Volkskrant 2 maart 2007

VVD verwijt CDA kiezersbedrog

Posted on 5/3/2007 at 05h44 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

ARNHEM - VVD-leider Rutte beschuldigt het CDA van kiezersbedrog als de partij in de formatiebesprekingen akkoord gaat met beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Volgens de liberale leider kan zijn CDA-collega Balkenende de hypotheekrenteaftrek voor de verkiezingen „geen breekpunt” noemen en er na de verkiezingen „een bespreekpunt” van maken. „Als dat wel zo is, weten alle kiezers wat een verkiezingsbelofte van het CDA waard is”, zo stelde Rutte zaterdag tijdens een partijbijeenkomst in sportcentrum Papendal bij Arnhem. Het woord kiezersbedrog nam hij daarbij niet in de mond. Dat deed hij zondag voor de televisie wel.

Verder hekelde Rutte zaterdag de mogelijke manier waarop de toekomstige coalitiepartners, CDA, PvdA en ChristenUnie, de AOW in de toekomst willen gaan betalen. Naar verluidt zou de AOW-premie in de komende jaren omlaag gaan en de inkomstenbelasting omhoog. De VVD-leider vindt dat een slechte oplossing: „Het verlagen van de AOW-premie is nog erger dan de bejaardenbelasting van Bos.”

Daarmee doelt Rutte op het PvdA-plan om rijke AOW’ers in de toekomst mee te laten betalen voor de oudedagsvoorziening. Mensen van 65 jaar en ouder betalen nu geen AOW-premie.

Demissionair minister Zalm van Financiën adviseerde op de VVD-bijeenkomst het nieuwe kabinet om de naar hem genoemde begrotingsregels te handhaven. „Noem ze de Bosnorm desnoods, daar zult u mij niet over horen klagen. Maar ga niet morrelen aan de inhoud van regels, dat is spelen met vuur”, aldus de liberale bewindsman. De Zalmnorm, die stamt uit 1994, komt erop neer dat begrotingsmeevallers gebruikt worden voor een groter overschot. Daardoor ontstaat een financiële buffer voor tijden dat het financieel tegenzit.

Zalm denkt dat de onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie onvoldoende rekening houden met tijden van economische tegenwind: „Nu schijnt de economische zon. De onderhandelende partijen zijn niet bezig met het repareren van het dak, maar liggen in het gras, en praten niet over het maken van economische groei, maar over het verdelen ervan.”

Zalm sprak de hoop uit dat de partijen in de formatie „niet vervallen in ouderwets geld over de balk smijten.”

Rutte, die zaterdag de aftrap gaf voor de campagne voor de verkiezingen van de Provinciale Staten op 7 maart, wil van de VVD dé oppositiepartij van Nederland maken. Met een verwijzing naar de SP stelde hij dat de VVD „niet van de school: Stem tegen, stem VVD” is. Een goed plan dat degelijk is gefinancierd zullen de liberalen steunen, „onnodige kritiek laten we graag over aan andere oppositiepartijen.”

De VVD zal elk kabinetsvoorstel langs „de liberale meetlat” leggen. De beoordelingscriteria daarbij zijn „vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid.” De VVD wil daarom niet morrelen aan de abortuswetgeving, de gelijke behandeling van homoseksuelen of het recht op euthanasie. „Op deze punten zijn CDA en ChristenUnie bij uitstek conservatief, dus is de VVD waakzaam”, aldus Rutte.

Bron: Reformatorisch Dagblad 29 januari 2007

Hypotheekrente actueel verlaging verhoging Stad Rotterdam (Fortis-ASR) per 21 februari 2007

Posted on 26/2/2007 at 03h46 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

Stad Rotterdam (Fortis-ASR) Hypotheken gaat de hypotheek rente tarieven voor de volgende hypotheken verlagen met -0.2%

Aflossingsvrije hypotheek: 12 jaar (margerente).
Aflossingsvrije hypotheek - Nieuwbouw: 12 jaar (margerente).
Annuïteitenhypotheek: 12 jaar (margerente).
Annuïteitenhypotheek - Nieuwbouw: 12 jaar (margerente).
Beleggingshypotheek: 12 jaar (margerente).
Beleggingshypotheek - Nieuwbouw: 12 jaar (margerente).
Hybride hypotheek: 12 jaar (margerente).
Hybride hypotheek - Nieuwbouw: 12 jaar (margerente).
Levenhypotheek: 12 jaar (margerente).
Levenhypotheek - Nieuwbouw: 12 jaar (margerente).
Spaarhypotheek: 12 jaar (margerente).
Spaarhypotheek - Nieuwbouw: 12 jaar (margerente).

Stad Rotterdam (Fortis-ASR) Hypotheken gaat de hypotheek rente tarieven voor de volgende hypotheken wijzigen met percentages tussen de -0.1% en 0.1%:

Aflossingsvrije hypotheek: 15 jaar.
Aflossingsvrije hypotheek - Nieuwbouw: 15 jaar.
Annuïteitenhypotheek: 15 jaar.
Annuïteitenhypotheek - Nieuwbouw: 15 jaar.
Beleggingshypotheek: 15 jaar.
Beleggingshypotheek - Nieuwbouw: 15 jaar.
Hybride hypotheek: 15 jaar.
Hybride hypotheek - Nieuwbouw: 15 jaar.
Levenhypotheek: 15 jaar.
Levenhypotheek - Nieuwbouw: 15 jaar.
Spaarhypotheek: 15 jaar.
Spaarhypotheek - Nieuwbouw: 15 jaar.

Stad Rotterdam (Fortis-ASR) Hypotheken gaat de hypotheek rente tarieven voor de volgende hypotheken verhogen met 0.1%:

Aflossingsvrije hypotheek: 15 jaar (margerente), 20 jaar.
Aflossingsvrije hypotheek - Nieuwbouw: 15 jaar (margerente), 20 jaar.
Annuïteitenhypotheek: 15 jaar (margerente), 20 jaar.
Annuïteitenhypotheek - Nieuwbouw: 15 jaar (margerente), 20 jaar.
Beleggingshypotheek: 15 jaar (margerente), 20 jaar.
Beleggingshypotheek - Nieuwbouw: 15 jaar (margerente), 20 jaar.
Hybride hypotheek: 15 jaar (margerente), 20 jaar.
Hybride hypotheek - Nieuwbouw: 15 jaar (margerente), 20 jaar.
Levenhypotheek: 15 jaar (margerente), 20 jaar.
Levenhypotheek - Nieuwbouw: 15 jaar (margerente), 20 jaar.
Spaarhypotheek: 15 jaar (margerente), 20 jaar.
Spaarhypotheek - Nieuwbouw: 15 jaar (margerente), 20 jaar.

Stad Rotterdam (Fortis-ASR) Hypotheken gaat de hypotheek rente tarieven voor de volgende hypotheken verhogen met 0.15%:

Aflossingsvrije hypotheek: 1 jaar, 1 jaar (instap).
Aflossingsvrije hypotheek - Nieuwbouw: 1 jaar, 1 jaar (instap).
Annuïteitenhypotheek: 1 jaar, 1 jaar (instap).
Annuïteitenhypotheek - Nieuwbouw: 1 jaar, 1 jaar (instap).
Beleggingshypotheek: 1 jaar, 1 jaar (instap).
Beleggingshypotheek - Nieuwbouw: 1 jaar, 1 jaar (instap).
Hybride hypotheek: 1 jaar, 1 jaar (instap).
Hybride hypotheek - Nieuwbouw: 1 jaar, 1 jaar (instap).
Levenhypotheek: 1 jaar, 1 jaar (instap).
Levenhypotheek - Nieuwbouw: 1 jaar, 1 jaar (instap).
Spaarhypotheek: 1 jaar, 1 jaar (instap).
Spaarhypotheek - Nieuwbouw: 1 jaar, 1 jaar (instap).


Bron: MyFinance.nl 21 februari 2007

Oud-premiers helpen nieuwe kabinet

Posted on 18/2/2007 at 21h01 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

DEN HAAG - Het nieuwe kabinet zal de oud-premiers Lubbers en Kok vragen voorzitter te worden van twee staatscommissies. De één moet de woningmarkt als geheel onderzoeken, inclusief de gevolgen van het mogelijk beperken van de hypotheekrenteaftrek. De tweede commissie moet de gevolgen van de vergrijzing in kaart brengen, inclusief de gevolgen voor de financiering van de AOW.

Beide commissies - waarvan nog niet duidelijk wie precies wat gaat voorzitten - moeten nauw met elkaar samenwerken. Het kabinet geeft de garantie dat oplossingen ’per saldo geen negatieve inkomenseffecten’ zullen hebben. Lubbers en Kok moeten hun werk in anderhalf jaar afronden.

Dat staat in het ontwerpregeerakkoord waaraan deze week in Den Haag de laatste hand wordt gelegd, zo bevestigen verschillende bronnen rond de formatie.

Ook hebben partijen elkaar gevonden in de afspraak dat de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid als eerste opdracht krijgt een ’verkennend startgesprek’ te gaan voeren met de sociale partners over het weer vlottrekken van de arbeidsmarkt.

CDA, PvdA en ChristenUnie kiezen hiermee voor een breuk met het vorige kabinet, dat zijn hervormingen aan vakbeweging en werknemers wilde opleggen. Nu wordt bewust gezocht naar innige samenwerking met de sociale partners.

De instelling van twee zware staatscommissies betekent dat zowel CDA als PvdA een flinke veer laat. Het CDA stelde in de verkiezingscampagne dat niet aan de hypotheekrenteaftrek wordt gemorreld, maar die voorziening wordt nu toch ter discussie gesteld. PvdA-leider Bos eiste dat mensen met hogere inkomens meer zouden bijdragen aan de kosten van vergrijzing en financiering van de woningmarkt, maar de staatscommissies hebben niet de opdracht inkomenspolitiek te bedrijven.

Via het instellen van de staatscommissies hebben de onderhandelaars tijd gekocht: de politiek komt op zijn vroegst pas over anderhalf jaar aan zet. Dezelfde methode wordt toegepast op het lastige terrein van de arbeidsmarkt, inclusief de verhitte discussies over versoepeling van het ontslagrecht. Ook dit dossier wordt zo complex en gevoelig geacht, dat de partijen de eigen standpunten hebben laten schieten en in discussie gaan met sociale partners. Het ontwerpregeerakkoord beslaat ongeveer veertig pagina’s. Het bevat op voorstel van informateur Herman Wijffels vooral de richting waarin de drie partijen de komende vier jaar gezamenlijk naar oplossingen willen zoeken, zonder voor de problemen die algemeen worden gezien nu al oplossingen voor te stellen.

Dialoog en draagvlak
,,Er zal worden gezocht naar dialoog en draagvlak, in plaats van meteen daadkracht op tafel te leggen’’, aldus een bron rond de formatie.

Bron: Nederlands Dagblad 1 februari 2007

Hypotheekrente: variabel of lang vastzetten?

Posted on 12/2/2007 at 02h33 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

Eén van de moeilijkste keuzes voor uw hypotheek is de keuze voor de rentevastperiode. Hoelang zet u uw rente vast? U heeft hierbij diverse keuzes variërend van variabel tot lang vast, soms zelfs tot wel 30 jaar!

Gevraagd en ongevraagd krijgt u van vrienden en bekenden tips als het gaat om de keuze van uw rentevastperiode. De ene zal u vol overtuiging vertellen dat u het beste een variabele rente kunt kiezen: “Want een variabele rente is nu éénmaal over de lange looptijd gezien altijd goedkoper dan een vaste rente."

Een ander is vol overtuiging van een lange vaste rente: “Want de rente is nog nooit zo laag geweest en voor een klein beetje heeft u gedurende lange periode zekerheid over uw hypotheek en weet je waar je financieel aan toe bent!”

Maar wat is voor u de beste keuze? Laten we ons eerst eens afvragen waarom u deze goed bedoelde adviezen krijgt? U krijgt ze namelijk zonder dat deze persoon zich in uw financiële situatie heeft verdiept, laat staan kent.

In de praktijk blijkt dat degene die zelf een hypotheek met een variabele rente heeft u ook een variabele rente zal aanbevelen. En degene die een vaste rente heeft, u een vaste rente aanbeveelt. In feite geven zij u geen advies, maar zijn deze mensen opzoek naar een bevestiging van hún keuze. Kiest u namelijk ook voor een variabele rente, dan wordt degene die u dat heeft geadviseerd bevestigd zijn of haar keuze.

Dit soort zaken komt u in het dagelijks leven vaker tegen dan u wellicht verwacht. Wat dacht u als u bijvoorbeeld een nieuwe auto of computer wilt kopen. “U moet dat en dat kopen, want dat is het beste!” En hoe vaak is het advies eigenlijk geen advies, maar de keuze van uw aanbeveler. Ook dan wordt namelijk niet naar uw wensen en ideeën gevraagd, laat staan dat ze weten of het werkelijk bij u past!

De keuze die u het beste kunt maken is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en gevoel. Ondanks dat een variabele rente in aanvang vaak het goedkoopste is, zit er ook een risico in dat de variabele rente op korte termijn kan gaan stijgen. Wat gebeurt er dan in uw financiële huishouding? Kunt u nog blijven doen wat u wilt doen? Of moet u leuke dingen laten, omdat u anders uw hypotheek niet meer kunt betalen?

Als dat het geval is, adviseer ik u om de rente voor een langere periode vast te zetten. In aanvang bent u dan iets duurder uit, maar gedurende de periode heeft u geen last schommelingen in uw hypotheeklast. Hoe lang u dan de rente het beste vast kunt zetten, daar zal een goede adviseur u bij kunnen helpen.

En mocht u dan nog “lastig gevallen” worden met opmerkingen dat u ondanks uw keuze voor een vast rente, toch beter voor een variabele rente had moeten kiezen, beantwoord dan rustig met de volgende woorden: “Maar ik kan een vaste rente betalen!”

Harrie-Jan van Nunen is hypotheekadviseur van het jaar 2006 en directeur van De Financiële Makelaar.

Bron: Overgeld.nl 26 november 2006

'Nieuw kabinet blijft van hypotheekaftrek af'

Posted on 5/2/2007 at 02h41 - 0 Comments - Post Comment - Link

AMSTERDAM - Een nieuw kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie gaat niets veranderen aan de aftrek van de hypotheekrente. De PvdA zou zich daarbij hebben neergelegd.

Dat hebben onderhandelaars volgens ingewijden afgesproken tijdens de formatie. Balkenende, Bos en Rouvoet zijn het vrijdag eens geworden over een conceptregeerakkoord. Maandag krijgen de drie fracties de stukken te lezen.

Daarna lichten de partijen het akkoord toe. De komende dagen worden de laatste teksten afgerond. De belangrijkste speerpunten van het nieuwe kabinet zijn echter inmiddels bekend.

Zo moeten werknemers die voor hun 65e jaar de arbeidsmarkt verlaten een fiscale heffing gaan betalen. Zo hopen de partijen de oudedagsvoorziening ook in de toekomst betaalbaar te houden. Wie daarentegen na de pensioengerechtigde leeftijd blijft doorwerken, krijgt een belastingvoordeeltje.

De maatregel, die op termijn miljarden euro's oplevert, geldt niet voor mensen die in 2011 al met werken zijn gestopt en niet voor AOW'ers met een aanvullend pensioen tot 15.000 euro per jaar. Mensen die zwaar en laagbetaald werk doen, worden daardoor ontzien. Het is de bedoeling dat de heffing hoger wordt naarmate iemand eerder met werken stopt.

Het voorstel lijkt op een eerder PvdA-plan, maar daarin stond dat iedere 65-plusser met een aanvullend pensioen van 15.000 euro of meer zou moeten meebetalen aan de AOW. Het CDA heeft steeds betoogd dat zo'n ingreep niet nodig is als iedereen tot zijn 65e blijft werken.

Een ander belangrijk onderdeel van het regeerakkoord is dus de afspraak dat de aftrek van hypotheekrente ongemoeid zal blijven. PvdA en ChristenUnie wilden de aftrek het liefst beperken voor de hogere inkomens. Daar staat voor de PvdA wel tegenover dat het vrijgeven van de huren niet doorgaat en dat ze niet meer mogen stijgen dan met de inflatie.

Verder zal het nieuwe kabinet fors investeren in terreinen als onderwijs, milieu en de aanpak van achterstandswijken. Geld wordt vrijgemaakt door te snijden in het ambtenarenapparaat en de bureaucratie in de zorg. Daarnaast komt er een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers die al sinds 2001 of langer in Nederland zijn.

De kinderopvang wordt, anders dan de PvdA wilde, niet gratis. Wel komt er zo'n 750 miljoen euro extra om de kinderopvang te verbeteren en goedkoper te maken.

De toekomst van de AOW en van de hypotheekrenteaftrek vormden de grootste hobbels in de gesprekken voor een nieuw kabinet, die een maand geleden onder leiding van informateur Herman Wijffels begonnen.

Het gevonden AOW-compromis kon vrijdag op weinig enthousiasme rekenen bij vakbonden, ouderenorganisaties en de SP en VVD. SP-leider Jan Marijnissen noemde het in het tv-programma Pauw & Witteman „heel slecht” voor mensen die hun hele leven een zwaar beroep hebben uitgeoefend en vroeger willen stoppen met werken. Hij verwacht dat het plan zal sneuvelen omdat er geen maatschappelijk draagvlak voor bestaat.

De VVD ziet in het laten meebetalen door ouderen de eerste belastingverhoging van het nieuwe kabinet. „Ik vrees dat er nog meer zullen volgen”, zei VVD-Tweede Kamerlid Stef Blok.

Vakcentrale FNV is laaiend. „Ik sta perplex dat ze met dit soort rare ideeën komen. Het is van de gekke”, aldus vicevoorzitter Peter Gortzak. Vakcentrale CNV toonde zich daarentegen verheugd. Het CNV deelt wel de vrees van de FNV dat werknemers in zware beroepen onevenredig zwaar zullen worden gestraft.

De ouderenorganisaties verwerpen het AOW-voorstel. Volgens de Unie KBO is het maar zeer de vraag of de oudedagsvoorziening in de toekomst onbetaalbaar wordt. De ANBO is net als de vakbonden bevreesd dat mensen die op vroege leeftijd zijn gaan werken in een zwaar beroep de dupe worden.

Bron: Telegraaf 2 februari 2007

Oversluiten van hypotheken droogt op

Posted on 30/1/2007 at 21h17 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

AMSTERDAM - Steeds minder huiseigenaren sluiten hun hypotheek over en als ze dat al doen, dan zetten zij de rente op hun nieuwe lening 10 jaar of langer vast.

Dat blijkt uit het Woonbericht, een terugkerend onderzoek van de Postbank naar de stand van zaken op de woningen- en hypotheekmarkt. ‘Nog maar 14 procent van de huizenbezitters overweegt zijn hypotheek in te ruilen voor een nieuwe. Begin 2006 speelde nog 1 op de 5 huizenbezitters met die gedachte,’ zegt een woordvoerder van de Postbank. ‘De verklaring ligt voor de hand: de rente is in de tussentijd gestegen en consumenten verwachten niet dat de rente op korte termijn zal gaan dalen.’

De afkoeling van de oversluitmarkt is slecht nieuws voor de tussenpersonen en de banken die de afgelopen jaren goed verdiend hebben aan het oversluiten van bestaande hypotheken. Grote marktpartijen, zoals de Postbank en de Rabobank – waar de meeste mensen hun hypoheek hebben lopen – zijn zich de afgelopen maanden meer en meer gaan richten op mensen die een huis kopen. De Postbank heeft een eigen makelaarsservice en de Rabobank werkt samen met diverse makelaars, die klanten moeten aanbrengen. Op deze manier proberen de banken hun afzet van hypotheken op peil te houden.

Ondanks de stijgende rente verwachten de meeste deelnemers aan het Postbank-onderzoek dat ook de huizenprijzen het komende jaar verder zullen stijgen.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars maakte vorige week bekend dat zij rekent op een stijging van de prijzen in 2007 met gemiddeld 5 procent.

De betaalbaarheid van koopwoningen, vooral voor starters, staat daardoor sterk onder druk, zegt de Postbank.


Bron: Volkskrant 16 januari 2007

CPB over voorstel hypotheken: Lagere aftrek rente treft weinig huizen

Posted on 24/1/2007 at 23h14 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

Rotterdam. De beperking van de hypotheekrenteaftrek die de PvdA en de ChristenUnie voorstaan, treft jaarlijks 40.000 huishoudens in het hoogste belastingtarief, één procent van de huishoudens met een hypotheek.

Zij zien het jaarlijkse belastingvoordeel van de aftrek met gemiddeld 500 euro afnemen.

Dit blijkt uit gegevens die het Centraal Planbureau (CPB) aan deze krant heeft overlegd. Het CPB putte hiervoor uit materiaal voor een vorig jaar verschenen studie.

Beperking van de hypotheekrenteaftrek is een belangrijk onderwerp bij de coalitiebesprekingen tussen CDA, PvdA en ChristenUnie. Zowel de PvdA als de ChristenUnie wil dat huiseigenaren de hypotheekrente tegen maximaal 42 procent kunnen aftrekken. Nu is dit maximum 52 procent. Het CDA is tegen een ingreep in de hypotheekrenteaftrek.

De ingreep in de renteaftrek levert de schatkist het eerste jaar 20 miljoen euro op, waarna er elk jaar een zelfde bedrag bijkomt. Op den duur gaat het om 400 miljoen euro. Het Planbureau noemt het „een bescheiden maatregel”. Het totale belastingvoordeel van de renteaftrek bedraagt ruim 11 miljard euro.

Het is niet ongewoon dat een nieuw kabinet een bescheiden ingreep in de renteaftrek in het regeerakkoord opneemt. Het kabinet-Kok II sprak af geen aftrek voor de tweede woning toe te staan. Het kabinet-Balkenende I kwam overeen dat een huizenbezitter eerst de winst over de verkoop van een woning moet inzetten voor de aanschaf van een nieuwe woning, wil hij weer voor de aftrek in aanmerking komen.

De PvdA wil de extra belastinginkomsten van de beperking van de aftrek gebruiken voor een verlaging van de overdrachtsbelasting voor mensen die voor het eerst een huis kopen. „Dit voordeel slaat grotendeels neer bij andere huishoudens dan die nadeel hebben van de beperking van de aftrek”, stelt het CPB. Mensen wier aftrek wordt beperkt, worden daar dus meestal niet voor gecompenseerd.

Alleen starters op de woningmarkt krijgen met de beperking te maken: zowel PvdA als ChristenUnie wil bestaande gevallen ontzien. De PvdA ziet mensen die verhuizen of hun hypotheek oversluiten ook als bestaande gevallen. Uiteindelijk treft de maatregel volgens het CPB ongeveer 500.000 huishoudens, 16 procent van alle huishoudens met een hypotheek.

Bron: NRC Handelsblad 6 januari 2007

Oversluiten van hypotheken droogt op

Posted on 20/1/2007 at 23h12 - 0 Comments - Post Comment - Link

AMSTERDAM - Steeds minder huiseigenaren sluiten hun hypotheek over en als ze dat al doen, dan zetten zij de rente op hun nieuwe lening 10 jaar of langer vast.

Dat blijkt uit het Woonbericht, een terugkerend onderzoek van de Postbank naar de stand van zaken op de woningen- en hypotheekmarkt. ‘Nog maar 14 procent van de huizenbezitters overweegt zijn hypotheek in te ruilen voor een nieuwe. Begin 2006 speelde nog 1 op de 5 huizenbezitters met die gedachte,’ zegt een woordvoerder van de Postbank. ‘De verklaring ligt voor de hand: de rente is in de tussentijd gestegen en consumenten verwachten niet dat de rente op korte termijn zal gaan dalen.’

De afkoeling van de oversluitmarkt is slecht nieuws voor de tussenpersonen en de banken die de afgelopen jaren goed verdiend hebben aan het oversluiten van bestaande hypotheken. Grote marktpartijen, zoals de Postbank en de Rabobank – waar de meeste mensen hun hypoheek hebben lopen – zijn zich de afgelopen maanden meer en meer gaan richten op mensen die een huis kopen. De Postbank heeft een eigen makelaarsservice en de Rabobank werkt samen met diverse makelaars, die klanten moeten aanbrengen. Op deze manier proberen de banken hun afzet van hypotheken op peil te houden.

Ondanks de stijgende rente verwachten de meeste deelnemers aan het Postbank-onderzoek dat ook de huizenprijzen het komende jaar verder zullen stijgen.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars maakte vorige week bekend dat zij rekent op een stijging van de prijzen in 2007 met gemiddeld 5 procent.

De betaalbaarheid van koopwoningen, vooral voor starters, staat daardoor sterk onder druk, zegt de Postbank.


Bron: Volkskrant 16 januari 2007

� Last Page :: Next Page �
Stershop.net
Huis.cc
Hypotheekrente Blogeiland
Volkskrant hypotheekrente
BNN Hypotheekrente
Offerte bootverzekering
De aansprakelijkheidsverzekering
Leadshop.eu
Volkskrantblog BKR
Advortex SEO