Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Hypotheekrente Blog2Blog

Hypotheekrente Blog2Blog

Home - Profile - Archives

Spaarder en huizenkoper varen wel bij kredietcrisis

Posted on 4/2/2008 at 02h44 - Post Comment

Spaarder en huizenkoper varen wel bij kredietcrisis

AMSTERDAM - ‘Iedereen die niet in aandelen zit, profiteert eigenlijk alleen maar van de kredietcrisis’, zegt Edmond Hilhorst, directeur van Independer, de vergelijkingswebsite voor sparen en lenen. Want het zware weer waarin banken het afgelopen najaar terechtkwamen, stuurt spaartarieven naar boven en hypotheektarieven naar beneden.

De Postbank verlaagt maandag de hypotheektarieven. Dat is voor de tweede keer binnen een maand. Geld wordt voor de Postbank en zijn concurrenten steeds goedkoper. De oorzaak: de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft de afgelopen weken de rente twee keer fors verlaagd, om een recessie af te wenden. Beleggers verwachten dat de Europese Centrale Bank de komende tijd hetzelfde zal moeten doen.

Bovendien: internationale beleggers hebben de schrik zo stevig te pakken, dat zij riskante beleggingen verkopen en vluchten in veilige staatsobligaties. Daarbij nemen ze genoegen met een steeds lager rendement. De rente op de kapitaalmarkt, een belangrijk ijkpunt voor hypotheken met een lange looptijd, is daardoor gedaald.

Het andere goede nieuws is dat die lagere rentes niet aan spaarders worden doorberekend. Sterker nog, vooral op spaardeposito’s met een vaste looptijd is de rente juist gestegen. Want de banken hebben nog een ander probleem: door de miljardenverliezen die zij lijden, is het onderlinge wantrouwen zo groot dat ze elkaar nauwelijks geld durven uit te lenen.

Hoe komen ze dan aan vers kapitaal? Door bij spaarders aan te kloppen. ‘Op spaardeposito’s kun je nu een vrij hoge rente krijgen. Dat geld staat voor bijvoorbeeld een jaar vast, dus dat geeft zekerheid aan banken.’ En voor die zekerheid hebben ze in deze barre tijden wel wat extra’s over.

ABN Amro, bijvoorbeeld, stuntte in het najaar met een rente van 4,5 procent op een spaardeposito voor een jaar vast. Voor het uitbreken van de kredietcrisis leverde datzelfde deposito 3,75 procent op. Maar een woordvoerder van de bank kan niet bevestigen dat de kredietcrisis de aanleiding was voor die verhoging.

De spaarder blijkt voor zulke avances wel te vallen: volgens cijfers van De Nederlandsche Bank verdriedubbelde het geld dat Nederlanders het afgelopen jaar in spaardeposito’s parkeerden.


Bron: Volkskrant 2 februari 2008

� Last Page :: Next Page �
Stershop.net
Huis.cc
Hypotheekrente Blogeiland
Volkskrant hypotheekrente
BNN Hypotheekrente
Offerte bootverzekering
De aansprakelijkheidsverzekering
Leadshop.eu
Volkskrantblog BKR
Advortex SEO