Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Hypotheekrente Blog2Blog

Hypotheekrente Blog2Blog

Home - Profile - Archives

ECB onduidelijk over volgende rentebesluit

Posted on 17/12/2007 at 16h34 - Post Comment

ECB onduidelijk over volgende rentebesluit

Jean Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft donderdag tijdens zijn speech die volgt op het rentebesluit, het beleid nog steeds 'accomoditive' genoemd, waarmee hij een renteverhoging in de komende maanden niet uitsluit.

De ECB handhaafde vandaag, conform de verwachting, het rentetarief op 4,00%. Tijdens het vorige rentebesluit in juni werd het belangrijkste rentetarief nog met 25 basispunten verhoogd. De rente staat nu op het hoogste niveau sinds 13 september 2001.

Trichet bezigde in zijn speech de term 'closely monitoring'. De laatste keren dat de bestuurder die woorden liet vallen, werd de rente bij het daaropvolgende rentebesluit niet opgeschroefd. Echter, in augustus vindt geen rentebesluit plaats. Trichet sluit niet uit dat er dan een persconferentie gehouden wordt. De ECB zou ook een persbericht kunnen uitbrengen.

Econonoom Nick Kounis van Fortis hoopte dat Trichet enigszins zou hinten op een mogelijke rentestap in september, 'maar dat weigerde hij'. "Trichet laat nu open of de rente in september of in oktober verhoogd zal worden", zo denkt de econoom.

Fortis staat nog steeds op het standpunt dat de ECB de rente in september met 25 basispunten zal verhogen tot 4,25%. De huidige ontwikkelingen bieden volgens de Kounis ruimte voor nog een verhoging in december dit jaar. "Het beleid moet terug naar 'neutral' voordat de rust terugkeert", zegt de econoom.

Tijdens de toelichting op het vorige rentebesluit wees Trichet erop dat hij data over de economische en inflatie-ontwikkelingen in Europa scherp in gaten zal houden. Ditmaal zegt Trichet dat de jongste gegevens veelal positief zijn. De ECB-president herhaalde daarnaast de verwachting dat de inflatie in de eurozone de komende maanden licht zal afzwakken. Later dit jaar ziet hij de inflatie weer licht oplopen.

Na zijn speech reageerde de ECB-voorzitter overigens op het gebruik van codewoorden om te hinten op wijzigingen in de rentetarieven. "Als we de woorden 'strong vigilance' gebruiken, betekent het niet per se dat we de volgende keer de rente zullen verhogen. We doen alleen wat noodzakelijk is om te doen", zegt Trichet.

Onlangs schreef de Financial Times dat de ECB haar communicatiestrategie nader gaat bekijken en mogelijk zal stoppen met het gebruik van codewoorden als 'strong vigilance' en 'closely monitoring'. De krant baseerde zich daarbij op uitspraken van Axel Weber, president van de Duitse Bundesbank en lid van het beleidsbepalend orgaan van de ECB.


Bron: De Pers 5 juli 2007

� Last Page :: Next Page �
Stershop.net
Huis.cc
Hypotheekrente Blogeiland
Volkskrant hypotheekrente
BNN Hypotheekrente
Offerte bootverzekering
De aansprakelijkheidsverzekering
Leadshop.eu
Volkskrantblog BKR
Advortex SEO