Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Hypotheekrente Blog2Blog

Hypotheekrente Blog2Blog

Home - Profile - Archives

Stork is regie over eigen toekomst volledig kwijt

Posted on 12/10/2007 at 02h29 - Post Comment

Stork is regie over eigen toekomst volledig kwijt

Candover trekt het bod op Stork in. De toekomst van het concern ligt nu weer deels in handen van Centaurus en Paulson, de beleggers die Stork het afgelopen jaar al regelmatig dwarszaten. Zij zijn nu niet meer gebonden aan het bod van Candover.

Rotterdam. De Stork-saga wordt nog even langer gerekt en een spoedig einde is niet te voorspellen. Sterker nog, de hedgefondsen Centaurus en Paulson, die even uit beeld waren verdwenen, zullen weer hun herintrede maken om de plot nog onvoorspelbaarder te maken.

Door het intrekken van het openbaar bod vanmorgen door de Britse investeerder Candover is namelijk ook de overeenkomst met Centaurus en Paulson vervallen, waarin zij toezegden hun aandelen te zullen aanbieden aan de Britten en verder hun mond dicht te zullen houden. Ze waren tevreden genoeg met het bod van 47 euro per aandeel om hun strijd vóór het opbreken van Stork, wat het bedrijf zelf absoluut niet wilde, op te geven.

Nu zullen zij weer bij de onderhandelingen over de toekomst van het concern betrokken moeten worden, omdat er geen oplossing mogelijk is zonder dat zij hun belang van 33 procent in Stork verkopen. En aan de onderhandelingstafel is het toch al druk met spelers met verschillende belangen. De situatie lijkt na anderhalf jaar strijd over de toekomst van het concern onoverzichtelijker dan ooit.

De top van Stork is de regie geheel kwijtgeraakt en een speelbal van aandeelhouders geworden met verschillende belangen. Ook de drie supercommissarissen die in januari door de rechter werden benoemd om een uitweg te zoeken tussen Stork en Centaurus en Paulson hebben een nieuwe impasse niet kunnen voorkomen. Oud-premier Wim Kok, voormalig Akzo-topman Kees van Lede en ex-bestuurder van Philips Dudley Eustace leken daarin geslaagd met het bod van Candover, dat Stork in zijn geheel van de beurs wilde halen. Maar met de vasthoudendheid van de IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines Marel hadden ze onvoldoende rekening gehouden.

Het IJslandse Marel is het meest helder in wat het wil. De truc van de IJslanders is vooralsnog geslaagd. Door in ijltempo hun belang van 11 naar 43 procent uit te breiden sinds Candover zijn bod eind juni aankondigde, heeft het investeringsvehikel LME van Marel en twee van zijn grootaandeelhouders dat bod succesvol gefrustreerd. Als officiële reden gaf LME op dat het het bod van 47 euro per aandeel niet de werkelijke waarde van Stork vond vertegenwoordigen. Maar ondertussen was duidelijk dat LME aast op de divisie Food Systems. Overigens lieten ze eind vorige maand doorschemeren een bod op Stork als geheel als een van de opties te beschouwen.

Stork zelf is gaan schuiven. Anderhalf jaar heeft het zich met hand en tand verzet tegen het opbreken van het concern. De laatste weken heeft het concern duidelijk gemaakt dat het niet meer koste wat kost wil vasthouden aan Food Systems, omdat de bedrijfsvoering door alle onzekerheid rond het concern te veel verlamd werd. Klanten, toeleveranciers en werknemers worden steeds onrustiger.

Het is voor Stork hoopgevend dat Candover nog niet gillend is weggehold, ondanks het intrekken van het bod. Blijkbaar willen de Britten ook verder met Stork zonder kippenslachtmachines. Ze zullen alleen de activiteiten die ze nog wel in handen kunnen krijgen, de luchtvaarttak en het technisch onderhoud, opnieuw moeten waarderen.

Voor Centaurus en Paulson geldt vooral dat ze uit zijn op het hoogste rendement op hun aandelen Stork. Zij hebben anderhalf jaar met het Stork-bestuur over het opbreken van het concern gevochten. De hedgefondsen vonden dat het conglomeraat Stork als het zou worden opgebroken meer waard zou zijn dan het concern als geheel. Stork moest alleen doorgaan met het produceren van vliegtuigonderdelen en het onderhoud aan vliegtuigen en daarin zo snel mogelijk groeien. Ze vochten het tot aan de rechter uit en een verzoek om een enquête naar wanbeleid werd gehonoreerd. Uiteindelijk stemden de fondsen in juni in met het bod van 47 euro per aandeel van Candover, ook al hadden ze eerder betoogd dat een opgebroken Stork 50 tot 60 euro per aandeel kon opleveren.

De grote vraag is nu met welke prijs per aandeel Centaurus en Paulson in de nieuwe situatie akkoord zullen gaan. Vanmorgen wilden ze geen commentaar geven. Ze hadden ook toegezegd dat ze bij een slagen van het bod een verzoek bij de rechter zouden indienen om het onderzoek naar wanbeleid in te trekken. Dat zal nu vrijwel zeker weer worden voortgezet. Er zal bestuurders en commissarissen van Stork veel aan gelegen zijn om dat onderzoek alsnog te blokkeren door toch snel tot een akkoord te komen.

Volgens bronnen rond de onderhandelingen zijn Marel, Candover en Stork het in de afgelopen weken in hoofdlijnen wel eens geworden over een oplossing. Maar het bleek allemaal heel complex te liggen toen ook juristen en financieel experts aanschoven. Ze tonen zich daarom nog niet optimistisch dat ze tot een oplossing zullen komen.

De herintrede van Centaurus en Paulson maakt het niet gemakkelijker. Beleggers in Stork toonden zich vanmorgen dan ook niet optimistisch. De koers van het aandeel Stork daalde met 1,3 procent naar 45,30 euro, een stuk onder het bod van Candover waar de koers wekenlang boven heeft gelegen. Uiterlijk in de eerste helft van oktober horen ze meer over het vervolg.


Bron: NRC Handelsblad 17 september 2007

� Last Page :: Next Page �
Stershop.net
Huis.cc
Hypotheekrente Blogeiland
Volkskrant hypotheekrente
BNN Hypotheekrente
Offerte bootverzekering
De aansprakelijkheidsverzekering
Leadshop.eu
Volkskrantblog BKR
Advortex SEO