Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Hypotheekrente Blog2Blog

Hypotheekrente Blog2Blog

Home - Profile - Archives

Rente-aftrek en KEW bij mij en partner van verschillende duur?

Posted on 4/9/2007 at 17h40 - Post Comment

 

In 2001 had ik een huis met mijn ex-vriend inclusief kapitaalverzekering eigen woning. In 2003 hebben we het huis verkocht en tevens de verzekering afgekocht. In 2004 heb ik een nieuw huis gekocht inclusief een nieuwe kapitaalverzekering eigen woning. Dit huis heb ik in 2006 weer verkocht en de verzekering weer afgekocht.

Tegelijk heb ik met mijn nieuwe vriend een huis gekocht en wederom weer een kapitaalverzekering eigen woning afgesloten. Mijn vriend heeft nooit eerder een eigen woning gehad. We zijn niet getrouwd en geen geregistreerd partnerschap, wel zijn we fiscale partners en hebben we een samenlevingscontract.

Mijn rente is nog voor 24 jaar aftrekbaar, daarentegen is de rente van mijn vriend wel gewoon 30 jaar aftrekbaar. Hoe zit dit nu na 24 jaar? Kan ik gewoon de rente volledig bij hem aftrekken? Of mag ik alleen 50% aftrekken bij hem, aangezien mijn 30 jaar zijn verstreken? En hoe zit het nu met de verzekering? Is er nu 50% van de waarde belast in box 3? De overige 50% valt gewoon onder de vrijstelling van box 1, als zijnde kapitaalverzekering eigen woning?Gezien de korte looptijden van de kapitaalverzekeringen neem ik aan dat de uitkeringen steeds belasting vrij zijn geweest. Je hebt dus alleen te maken met de bijleenregeling vanaf je laatste woning. Daarnaast heb je te maken met de maximale renteaftrek van 30 jaar. Deze is geïndividualiseerd, wat inhoud dat jij inderdaad tot 2031 rente aftrek hebt. Vanaf dat moment vervalt voor jou de renteaftrek, voor jouw vriend loopt dat tot 2034. Vraag blijft alleen of hij vanaf die datum de hele of de halve hypotheek mag opvoeren. Fiscalisten zijn het hier niet 100 % met elkaar eens, maar een veel genoemd argument is dat wanneer er sprake is van een fiscaalpartnerschap (en daar kun je voor kiezen) hij vanaf 2031 de gehele rente (en bijtelling WOZ) voor zijn rekening kan nemen (maar de rente over de helft minimaal!). Op jouw naam kan er vanaf die datum geen renteaftrek geclaimd worden!

Wat betreft de vrijstelling van de kapitaalverzekering eigen woning (KEW). Deze is gemaximeerd tot het bedrag aan eigen woning lening op het moment van uitkering. Als jouw polis in 2034 tot uitkering komt heb jij (fiscaal gezien) geen eigen woning lening meer (deze loopt af in 2031). Gevolg is dus dat jij ook geen vrijstelling meer hebt in je verzekering! De uitkering -/- alle betaalde premies wordt belast in box 1 (dus progressief, max. 52 %!). Een kapitaalverzekering is ook individueel, de regeling wordt individueel toegepast.

Zonder alle details te kennen, trek ik de voorzichtige conclusie dat een KEW met polisduur van 30 jaar voor jou een slecht advies is (geweest). Raadpleeg eventueel een fiscalist.


Bron: Overgeld.nl 1 juni 2007

� Last Page :: Next Page �
Stershop.net
Huis.cc
Hypotheekrente Blogeiland
Volkskrant hypotheekrente
BNN Hypotheekrente
Offerte bootverzekering
De aansprakelijkheidsverzekering
Leadshop.eu
Volkskrantblog BKR
Advortex SEO